«Το κύριο χαρακτηριστικό του οικονομικού περιβάλλοντος είναι η σταθεροποίηση της πορείας ταχείας βελτίωσης της πραγματικής οικονομίας, όπως προκύπτει από την βελτίωση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα από την σταδιακή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, σε ένα οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καταγράφονται ήδη σημαντικά πλεονάσματα στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας», αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Βank.

Διαβάστε ολόκληρο το Εβδομαδιαίο Δελτίο της τράπεζας

«Το πιο ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη συνοδεύεται από, υψηλότερο του προσδοκώμενου, πρωτογενές πλεόνασμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2014, επίτευγμα που σημειώνεται για δεύτερο κατά σειρά έτος».

Η διαφυγή της ελληνικής οικονομίας από την παγίδα της παρατεταμένης ύφεσης, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στην αγορά εργασίας δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εξαιρετικά αυτές ενθαρρυντικές εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού το 2013-2014 που απηχεί τόσο τη σημαντική άνοδο των επισκεπτών όσο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Νοέμβριο.

Σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, το οποίο κατέγραψε σημαντικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 10μηνο 2013 και έναντι ελλείμματος € 17,53 δις στο 10μηνο 2010. Η σημαντική αυτή βελτίωση του ισοζυγίου το 2014 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία κατά 4,99% και στην αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές υπηρεσιών κατά 11,42%.

Με αυτές τις τάσεις εκτιμάται ότι το ποσοστό ανεργίας, με βάση τα στοιχεία της ΕΕΔ της ΕΛΣΤΑΤ, θα υποχωρήσει στο 26,6% το 2014 από 27,4% το 2013, με αύξηση της απασχόλησης κατά 0,6% το 2014, μετά την αύξησή της κατά 1,63% στο 3ο 3μηνο 2013 και την πτώση της κατά -4,87% το 2013 ως σύνολο. Μεγαλύτερη πτώση του μέσου ποσοστού ανεργίας αναμένεται το 2015, στο 25,0% με βάση τα στοιχεία της ΕΕΔ της ΕΛΣΤΑΤ.