Στη Βουλή προκειμένου να εξεταστεί αίτημα για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών σε βαρος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία που αφορά μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» για παράβαση του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα, περί «καταπίεσης» που αφορά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

Η επίμαχη μηνυτήρια αναφορά (10.9.2014) σχετίζεται με το εάν μπορεί μια κυβέρνηση να «βεβαιώνει», με μέσο πίεσης την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, φόρους που είναι περισσότεροι από αυτούς που ενέκρινε η Βουλή, ή που η ίδια ομολογεί ότι δεν οφείλονται λόγω «σφαλμάτων»;

Με λίγα λόγια, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» υποστηρίζει ότι στον Προϋπολογισμό του έτους 2014 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, από τον ΕΝΦΙΑ, προβλέπονται έσοδα ύψους 2.650 εκατομμυρίων ευρώ. Εντούτοις, όπως προσθέτει, βεβαιώθηκαν τουλάχιστον 3,2 δισεκατομμύρια «έτσι ώστε, με βάση ένα «ποσοστό εισπραξιμότητας» που αυτοί το υπολογίζουν στο 80% με 81%, να εισπραχθούν τελικά τα 2,65 δισ. ευρώ, στα οποία έχει δεσμευθεί (!) η χώρα μας απέναντι στην τρόικα.»

«Κάποιοι αποπειράθηκαν έστω να χρεώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους με ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχαν εξουσιοδότηση και ενδεχομένως κάθε ένα μας με ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που οφείλουμε σύμφωνα με τον νόμο» αναφέρει το Σωματείο.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα περί «καταπίεσης» αναφέρει: «Υπάλληλος που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, δικαστικά έξοδα ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται τιμωρείται με φυλάκιση».

Συνολικά τέσσερις δικογραφίες

Συνολικά στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τέσσερις δικογραφίες. Εκτός από αυτή που αφορά στον κ. Χαρδούβελη το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να αποφανθεί εάν πρέπει να αρθεί ή όχι η ασυλία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ενώ παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να αποφανθεί για την άρση ή όχι της ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαργιανόπουλου και του ευρωβουλευτή της ΝΔ Θοδωρή Ζαγοράκη.