Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν σταματήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τις ξένες επενδύσεις, αναφέρει η Wall Street Journal σε άρθρο με τίτλο «Το αδιέξοδο της ψηφοφορίας στη Βουλή παγώνει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα σημειώνει πως «εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτόν τον μήνα, το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ενδεχόμενο των εκλογών και η προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «απορρίπτει το πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» προκαλεί «ανατριχίλα» σε επιχειρηματικά στελέχη.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία στην Ελλάδα»
δηλώνει στη Wall Street Journal ο γενικός διευθυντής της ενεργειακής εταιρείας «ΕΛΤΕΧ Άνεμος» Θεόδωρος Σιετής, προσθέτοντας: «Σε μία περίοδο που πρέπει να γίνονται επενδύσεις και η χώρα να κινείται γρήγορα μπροστά, τα πράγματα αντιθέτως επιβραδύνονται».

Η ΕΛΤΕΧ εισήχθη στο Χρηματιστήριο τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο θεωρήθηκε από πολλούς διεθνείς επενδυτές ως ένδειξη ανάκαμψης της Ελλάδας και επιστροφής της στην ομαλότητα.

Η εταιρεία, που είναι μέλος της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ, άντλησε 35 εκατ. ευρώ με την είσοδο στο Χρηματιστήριο τον Ιούλιο, ποσό που αποτελεί μέρος των 200 εκατ. ευρώ, τα οποία η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η επένδυση έχει τώρα παγώσει. «Υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που έπρεπε ήδη να έχουμε λάβει, αλλά, αντίθετα, περιμένουμε» είπε ο κ. Σιετής.

Όπως επισημαίνει το άρθρο της WSJ, καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις αποκρατικοποιήσεις, την ώρα που στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας «προειδοποιούν ότι οι προκρατήσεις για το επόμενο καλοκαίρι, που συνήθως πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο, έχουν επίσης σταματήσει». «Δύο προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να ολοκληρωθούν αυτόν τον μήνα – η μία για την κατασκευή αεροδρομίου στη Κρήτη και η άλλη για τη διαχείριση του δικτύου της ΔΕΗ – φαίνεται πιθανό να πάνε πίσω για αρκετές εβδομάδας, λένε αξιωματούχοι» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μία άλλη αποκρατικοποίηση, που αφορά στην πώληση τουριστικής περιουσίας από το δημόσιο νωρίτερα φέτος, έχει σταματήσει περιμένοντας την τελική έγκριση, δήλωσε επιχειρηματίας που έχει γνώση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» ελληνικές μετοχές και κρατικά ομόλογα με τις απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ αυτό το μήνα, ενώ η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 9%.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημιάς για την ελληνική οικονομία.

Την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις εκφράζει στο άρθρο και ο επιχειρηματίας Νίκος Μανεσιώτης, ο οποίος διευθύνει οικογενειακή εταιρεία εισαγωγής που ξεκίνησε από τον παππού του το 1919. Η εταιρεία εδρεύει στον Πειραιά και από την ίδρυσή της έχει αντιμετωπίσει πολέμους, κατοχή, τραπεζικές κρίσεις και αμέτρητες αλλαγές κυβερνήσεων, σημειώνει το άρθρο. Η θέση εν αμφιβόλω της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει οδηγήσει πολλούς προμηθευτές να σταματήσουν την πίστωση και να απαιτούν οι συναλλαγές να γίνονται μόνο με μετρητά, λέει ο κ. Μανεσιώτης, ο οποίος εισάγει μπαχαρικά και τροφές για ζώα. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, υποχρεώνεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική απέναντι στους εγχώριους πελάτες του, μειώνοντας την πίστωση που τους δίνει και ζητώντας με τη σειρά του να πληρώνεται σε μετρητά. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, προσφέρω πίστωση στους πελάτες μου από 40 έως 45 ημέρες ενώ παλιότερα τους έδινα 60 ημέρες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» δηλώνει.

Επιφυλακτικοί είναι και οι ξένοι επενδυτές. Αυτόν τον μήνα συγκεντρώθηκαν δεκάδες από τους μεγαλύτερους μάνατζερ επενδυτικών ταμείων στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης για ένα συνέδριο σχετικά με επενδυτικές συμφωνίες στην Ελλάδα, αλλά υπήρξαν λίγοι που δέχθηκαν προσφορές, σημειώνει το δημοσίευμα.