«Σφιχτή» χαρακτηρίζει τη δανειοδοτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα Δευτέρα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αναθεώρηση της δανειοδοτικής της πολιτικής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα του ύψους των εγγυήσεων που απαιτεί, με αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά πολύ η δυνητική επενδυτική δαπάνη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει εάν έχει, επίσημα, κατατεθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για αλλαγή του πλαισίου εγγυήσεων που καταβάλει η Ελλάδα, καθώς επίσης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέτασή του.

Στη συνέχεια ο Έλληνας ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί έμμεση κριτική προς τη δανειοδοτική πολιτική της ΕΤΕπ και την ρωτά εάν σκοπεύει να αναθεωρήσει την δανειοδοτική της πολιτική, ειδικά για χώρες που βρίσκονται σε οικονομική και κοινωνική κρίση, ιεραρχώντας υψηλότερα την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα το συνολικό «άνοιγμα» της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ.