Νέα παράταση θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του χρέους με τεχνικές έμμεσου κουρέματος.

Μιλώντας στην Real News, τονίζει: «H εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα αλλάξει εκ των πραγμάτων την ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση θα είναι συνολική, θα αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους με σκοπό την ασφαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές και την αντικατάσταση του μνημονίου από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης. Συνεπώς το χρονικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα αντιστοιχεί στο νέο της περιεχόμενο.»

Απαντώντας στην ερώτηση εάν πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους οπωσδήποτε, τονίζει πως «υπάρχουν πολλές δόκιμες τεχνικές λύσεις απομείωσης του χρέους και δημιουργίας του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για να ανακάμψει η οικονομία με κοινωνικά βιώσιμο τρόπο. Δεν υπάρχει λόγος να εμπλακούμε σε λεπτομέρειες πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση».

Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μονομερείς ενέργειες εάν συναντήσει «τοίχο» στη διαπραγμάτευση, ο κ. Σταθάκης απάντησε:

«Δεν υπάρχει ‘τοίχος’ στη διαπραγμάτευση. Η πρόταση που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι έχει προφανή οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και η διαπραγμάτευσή μας θα εδράζεται στην έννοια του αμοιβαίου συμφέροντος. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και εκτιμώ ότι το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι. Εμείς έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της ΔΕΘ, το οποίο δεν συναρτάται με τη διαπραγμάτευση.»