Η άρνηση της τρόικας να δεχθεί την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας οδηγεί και φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων να καταθέτουν καθημερινά και μαζικά τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις που αναλογούν για το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», 10 ημέρες πριν «φύγει» το 2014 έχουν παραδοθεί, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στις Εφορίες περισσότερες από 75.000 πινακίδες, ενώ η πρόβλεψη, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, είναι να ξεπεράσουν τις 150.000.
Αν αυτό συμβεί, τότε οι απώλειες εσόδων θα είναι μεγαλύτερες από τα 50.000.000 ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογιστεί. Πέρυσι ο αριθμός των πινακίδων που είχαν κατατεθεί ήταν περίπου 135.000.
Το πλήγμα για τα έσοδα του κράτους από την κατάθεση των πινακίδων είναι μεγάλο καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν χάνει μόνο τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και τους φόρους στα καύσιμα που θα χρειαζόταν το όχημα, τα διόδια, τα σέρβις κ.λπ.
Οσοι είναι ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.928 κυβικών και καταθέσουν πινακίδες θα απαλλαγούν και από τον φόρο πολυτελείας, εφόσον το όχημά τους κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Ο εν λόγω φόρος κυμαίνεται από 287 έως 3.820 ευρώ.
Ωστόσο, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα κάποιος που μέσα στο 2015 θέλει να επαναφέρει σε κυκλοφορία το όχημά του να πληρώσει αναλογία των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που απομένουν ως το τέλος του έτους από τη στιγμή που θα πάρει πίσω τις πινακίδες.
Τέλος, με άλλον νόμο οι ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν καταθέσει πινακίδες έχουν τη δυνατότητα να τα μετακινούν για 1 ή 2 ημέρες τον μήναπληρώνοντας «ημερήσια» τέλη 1,9 ευρώ. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να δώσει έγκριση ο επικεφαλής της Εφορίας όπου ανήκει το όχημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ