Νίκος Λύκος, πρόεδρος της Inform Lykos
Υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής Austrian Cards από την Inform Lykos στη Lykos AG, συμφερόντων του βασικού μετόχου της Inform κ. Νίκου Λύκου, αντί 40 εκατ. ευρώ. Από το τίμημα των 40 εκατ. ευρώ τα 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου και τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν στους μετόχους.
Δημοσθένης Ραμαντάνης, διευθύνων σύμβουλος της Elbisco
Εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή παραγωγής ψωμιού στο εργοστάσιο της Elbisco στο Πικέρμι, ύψους 5 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος της βιομηχανίας, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ. Η Elbisco διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στην Ελλάδα, όπως Κρις Κρις, Elite, Αλλατίνη, Βοσινάκη και Forma.
Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Μetro ΑΒΕΕ
Σύστημα ιχνηλασιμότητας των αγροτικών προϊόντων που διακινεί μέσω του δικτύου των σουπερμάρκετ My Market έχει τοποθετήσει η Metrο ΑΕΒΕ. Πρόκειται για τολογισμικό ιχνηλασιμότητας ασφαλείας τροφίμων e-cert. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται αναλυτικά για το εκάστοτε ελληνικό αγροτικό προϊόν από τη σπορά ως την τοποθέτησή του στο ράφι.
Ζερόμ Λουμπέρ, διευθύνων σύμβουλος της Μαρινόπουλος ΑΕ
Στην απόκτηση του 51% των μετοχών της εταιρείας Cretan Retail Management Παντοπωλεία Κρήτης ΑΕ προχώρησε η Μαρινόπουλος ΑΕ. Η Μαρινόπουλος αναλαμβάνει και τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία διαθέτει και συνεργαζόμενα σουπερμάρκετ με την επωνυμία CRM Αριάδνη.
Δημιουργείται παγκόσμιος κολοσσός στα τσιμέντα
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κολοσσού στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχώνευση της γαλλικής Lafarge με την ελβετική Holcim. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως μετά τις δεσμεύσεις των δύο ομίλων ότι θα προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ώστε να μην αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση σε κάποιες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική της Lafarge στην Ελλάδα, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, δεν περιλαμβάνεται στις προς πώληση θυγατρικές. Ο ενοποιημένος όμιλος θα έχει τζίρο περί τα 30 δισ. ευρώ, 130.000 εργαζομένους και δραστηριότητες σε 70 χώρες.
Αkritas: πώληση μονάδας στη Βουλγαρία
Η βιομηχανία ξύλου Αkritas προχώρησε στην πώληση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της γραμμής παραγωγής μελαμίνης της θυγατρικήςAkritas Bulgaria στην πόλη Chirpan της Βουλγαρίας έναντι 1,2 εκατ. ευρώ
Ο βαθμός απασχόλησης της μονάδας δεν υπερέβη το 5% της εγκατεστημένης παραγωγικής δυναμικότητας από τις αρχές του 2014 ως σήμερα λόγω της ύφεσης της βουλγαρικής οικονομίας και ως εκ τούτου αποτελούσε ζημιογόνο δραστηριότητα χωρίς προοπτικές βελτίωσης, αναφέρει η εταιρεία και επισημαίνει ότι ο κύκλος εργασιών της Akritas Bulgaria αντιπροσώπευε το 1,32% του συνολικού ετήσιου τζίρου του ομίλου.
Στη Μινέρβα το ξίδι ΤΟΠ
Ενα νέο εμπορικό σήμα, το γνωστό ξίδι ΤΟΠ, έρχεται να προστεθεί στα προϊόντα της βιομηχανίας-ελαιουργίας Μινέρβα ΑΕ. Η εξαγορά της μονάδας παραγωγής και του εμπορικού σήματος ξίδι ΤΟΠ από την Pernod Ricard Hellas ΑΒΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή της Μινέρβα που συμβάλλει στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη αγορά των τροφίμων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Από το 1990 τα προϊόντα ΤΟΠ αποτελούν μέρος της εταιρείας Pernod Ricard και παράγονται σε μονάδα παραγωγής στον Πειραιά, όπου απασχολούνται 11 εργαζόμενοι.
Επιστροφή κεφαλαίου €0,18
Εγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας Jumbo η επιστροφή κεφαλαίου 0,18 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή. Σύμφωνα με τη διοίκηση, παρά την αρρυθμία του Οκτωβρίου, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για τον όμιλο κατά το πεντάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (2014-2015) ήταν πάνω από τον ετήσιο στόχο (4%-6%).
685 μονάδες ως 1.030 μονάδες η διακύμανση του γενικού δείκτη
Η έκβαση της προεδρικής εκλογής και οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν και το εύρος διακύμανσης του γενικού δείκτη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Trading Vectors. Οπως αναφέρουν, σε περίπτωση εκλογής Προέδρου, ο γενικός δείκτης θα κινηθεί έντονα στο εύρος των 820-1.030 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα εισέλθει στο πτωτικό κανάλι των 685-830 μονάδων.
Μέλος του ΣΕΤΕ η Euromedica
Μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έγινε ο όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας Euromedica.
Η ένταξη στον ΣΕΤΕ σηματοδοτεί τηνεντατικότερη δραστηριοποίηση του oμίλου στον ιατρικό τουρισμό.
24,6% το ποσοστό της Πειραιώς στην ΑΝΕΚ
Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε έμμεσα στις 11.12.2014 τον έλεγχο των δικαιωμάτων ψήφου επί 43.685.197 μετοχών της ΑΝΕΚ, ήτοι 23,5661% επί των δικαιωμάτων ψήφου, λόγω της καταγγελίας του δανείου που είχε συνάψει η Sea Star Capital με ενέχυρο τις παραπάνω μετοχές. Ετσι η τράπεζα κατέχει έμμεσα 45.614.407 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,6068% επί των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών της ΑΝΕΚ αντί του ποσοστού 1,0401% που κατείχε ως τις 10.12.2014.
Ελληνική πλατφόρμα crowdfunding
Στις αρχές του 2015 θα τεθεί σε λειτουργία η ελληνική πλατφόρμα crowdfunding με την επωνυμία Winners Fund από τους κ.κ. Γιάννη Τσακίρη, Γιάννη Ξανθάκη και Κωνσταντίνο Παρίση.
Το crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος ή συμμετοχική χρηματοδότηση) είναι μια νέα δημοφιλής μέθοδος άντλησης κεφαλαίων από νεοσύστατες εταιρείες (startups) μέσω του Διαδικτύου.

Από το 2010 ως σήμερα αντλήθηκαν διεθνώς μέσω crowdfunding περισσότερα από 10 δισ. δολάρια.

Το Winners Fund ακολουθεί το equity model του crowdfunding, δηλαδή η ιδέα προς χρηματοδότηση θα πρέπει να μεσουσιωθεί σε εταιρεία ώστε οι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν να τη χρηματοδοτήσουν να λάβουν μετοχές.

Κάθε καμπάνια άντλησης κεφαλαίων στο Winners Fund θα διαρκεί τρεις μήνες, η πλατφόρμα θα αμείβεται με το 5% της έκδοσης, δηλαδή μόνο από αυτόν που «σηκώνει» τα κεφάλαια, και το ελάχιστο ποσό της έκδοσης θα είναι 24.000 ευρώ.


Το Υγεία απέκτησε το 100% θυγατρικής

Στην απόκτηση του υπολοίπου 12,14% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της εταιρείας στην Αλβανία Hygeia Tirana ShA που λειτουργεί το νοσοκομείο Hygeia Hospital Tirana έναντι τιμήματος 3,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, προχώρησε το Θεραπευτήριο Υγεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η εν λόγω συναλλαγή ανταποκρίνεται στη στρατηγική επιλογή του ομίλου Υγεία να διατηρεί απόλυτο έλεγχο της ιδιοκτησίας και της διοίκησης στις θυγατρικές εταιρείες ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο παροχής νοσοκομειακών υπηρεσιών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ