Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», τα χρήματα θα μεταφερθούν στο λογαριασμό Νο 200 «Ε.Δ. –Συγκέντρωση εισπράξεων και πληρωμών», υπολογαριασμός Νο 200543 «Μεταφορά από Διάφορους Λογαριασμούς» ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα μπορούσε να κυμανθεί από 500 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ.
Τα μεταφερόμενα ποσά εισάγονται, από τη Διεύθυνση Λογαριασμών Δημοσίου, στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Η μεταφορά των υπολοίπων και το κλείσιμο των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί την 30η Δεκεμβρίου 2014.
Η κίνηση αυτή ενισχύει τα διαθέσιμα του Δημοσίου ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται απλώς για κίνηση εξορθολογισμού.
Κατά την προβλεπόμενη διαδικασία οι εμπορικές τράπεζες θα ενημερώσουν τους κατόχους/δικαιούχους των λογαριασμών για τη μεταφορά των τυχόν υπολοίπων τους στον προαναφερθέντα λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για το κλείσιμό τους και θα γνωστοποιούν στη Διεύθυνση Λογαριασμών Δημοσίου τις καθοριζόμενες, από την παρούσα απόφαση, ενέργειές τους.
«Η μεταφορά των ποσών και το κλείσιμο των λογαριασμών δεν απαλλάσσει τους διαχειριστές αυτών από τις ευθύνες τους ως δημόσιοι υπόλογοι κατά τον έλεγχο της διαχείρισής τους» σημειώνεται στην απόφαση.