«Οι Έλληνες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στο να θέσουν την οικονομία τους σε υγιέστερες βάσεις, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στα πλαίσια της επίσημης ανακοίνωσης της δίμηνη παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την Παρασκευή να χορηγήσει τεχνική παράταση δύο μηνών στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος που χρηματοδοτείται από το EFSF.

Έτσι, αντί να εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2014 το πρόγραμμα του EFSF θα εκπνεύσει στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

«Με την επέκταση του προγράμματος του EFSF και την προοπτική της στήριξης του ESM ακολούθως, υφίστανται οι συνθήκες για την οδηγηθεί η Ελλάδα προς την πλήρη οικονομική ανάκαμψη και την πλήρη πρόσβαση στις αγορές» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα θα μπορεί να εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου θα εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης του τρέχοντος προγράμματος.

Σε σχετική ανακοίνωση του EFSF τονίζεται πως στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει 141,8 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, μετά από αίτημα της Ελλάδας ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κλαόυς Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι και η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF ύψους 10,9 δισ. ευρώ έχει παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, αυτά τα ομόλογα του EFSF μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών.

«Η τεχνική επέκταση του προγράμματος του EFSF για δύο μήνες δίνει στην Ελλάδα χρόνο να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση με την τρόικα» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η επέκταση και των ομολόγων του EFSF για δύο μήνες εξασφαλίζει ότι τα κεφάλαια αυτά θα παραμείνουν διαθέσιμα για την Ελλάδα. Αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές. Ελλάδα και τρόικα θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή την περίοδο για να προχωρήσουμε προς μια νέα συμφωνία», ανέφερε.

Στις 8 Δεκεμβρίου το Eurogroup επανέλαβε ότι διάκειται ευνοϊκά σε ένα ελληνικό αίτημα για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμής αυξημένων όρων από τον ESM (EECL) ως συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας. Ο ESM θα χορηγήσει το ECCL μόνον εάν το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ολοκληρωθεί με επιτυχία.