Το πρώτο deal πώλησης πακέτου επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα είναι γεγονός. Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους παγκοσμίως με ειδίκευση στη διαχείριση επισφαλών χορηγήσεων, την KOHLBERG KRAVIS ROBERTS (KKR), στην οποία μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται περιορισμένος αριθμός μεγάλων δανείων και μετοχές εταιρειών με προοπτικές ανάκαμψης, οι οποίες υπό ένα αποτελεσματικό management και με φρέσκα κεφάλαια μπορούν να επιστρέψουν στην κερδοφορία και να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Κύκλοι από την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνουν ότι η επιλογή της KKR διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτών των εταιρειών, δεδομένης της εμπειρίας που διαθέτει, αλλά και την εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας την οποία στην παρούσα φάση η εγχώρια τραπεζική αγορά δεν είναι σε θέση να προσφέρει.

Ενδεικτικό των μεγεθών της KKR είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει παγκοσμίως απασχολούν 900.000 εργαζομένους.

Για τη μεταβίβαση θα δημιουργηθεί ένα επενδυτικό σχήμα, στο οποίο θα μεταβιβαστούν μέσω τιτλοποίησης περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς θα λάβει τη συντρηπτική πλειονότητα του ποσού που θα ανακτηθεί από την KKR, με διασφαλισμένα τουλάχιστον τα πρώτα 750 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ο ελληνικός όμιλος απεμπλέκεται από τη διαχείριση αυτών των δανείων και ταυτόχρονα διατηρεί βάσιμες ελπίδες για ανάκτηση μεγάλου μέρους τους.

Πηγές από την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η KKR δεσμεύεται για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάκαμψή τους.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά την πλήρωση των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων.

Ποια είναι η ΚΚR

Η KKR συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως επενδυτικούς οίκους, έχοντας υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 96,1 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει σημαντική προϊστορία σε διεθνείς επενδύσεις ανά την υφήλιο, επιδιώκοντας τη δημιουργία αξίας με την εισφορά κεφαλαίων μακροπρόθεσμου ορίζοντα, την στρατηγική σκέψη και την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη λειτουργία των εταιρειών.

Αναφερόμενος στη συναλλαγή, ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι «η συμφωνία με την KKR δίνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της Τράπεζας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όντας η μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσεις μας αυτές».

Ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι η KKR διαθέτει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε παγκόσμιο επίπεδο και την απαραίτητη εμπειρία στην υποστήριξη εταιριών για ενίσχυση της αξίας τους μέσω της επένδυσης μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και της οργανωτικής και χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης. Η πρόθεσή της να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με τo μεταβιβαζόμενo χαρτοφυλάκιο, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σύμβουλοι της Τράπεζας στη συναλλαγή είναι οι Deutsche Bank AG, Shearman & Sterling LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Σύμβουλοι της KKR στη συναλλαγή είναι οι Weil, Gotshal & Manges, Karatzas & Partners Law Firm, Arthur Cox and Deloitte LLP.