Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

«Οι συμβολές των κρατών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα έχουν καταλυτική επίδραση»
για τη χρηματοδότηση των έργων, υπογράμμισε ο Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

«Πολλές χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Αναμένω πλέον συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνο λόγια, λόγια. Χρειάζομαι χρήματα, ζεστά και μετρητά», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε επίσης ότι η Ουκρανία – που αποτελεί το δεύτερο θέμα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής – έχει ανάγκη από 2 δισ. ευρώ.

«Οι χώρες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καθώς η πιστωτική γραμμή για αυτού του είδους τη βοήθεια έχει περιοριστεί πολύ και αν τη χρησιμοποιήσουμε όλη για την Ουκρανία, δεν θα απομείνει τίποτα», προειδοποίησε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το τριετές επενδυτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο Γιούνκερ. Από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται ότι θα χορηγηθούν 21 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, προκειμένου να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές.

Για να ενθαρρύνει τις χώρες να αγκαλιάσουν το νέο Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τα ποσά που θα συνεισφέρουν να μην υπολογίζονται στο έλλειμμά τους όμως πολλές χώρες πριν δεσμευτούν θέλουν να δουν και γραπτώς αυτήν την εγγύηση.