«Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε το αυτονόητο. Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας δυσχεραίνει η προσπάθεια της χώρας για την επανασύνδεση με τις αγορές, γεγονός που μειώνει τη ρευστότητα στην αγορά». Με τη φράση αυτή σχολιάζουν πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος την κριτική που δέχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης για «δήθεν παρέμβασή του στις πολιτικές εξελίξεις».
Αλλωστε, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για τον Ξενοφώντα Ζολώτα δεν αναφέρθηκε καθόλου στις καταθέσεις, οι οποίες είναι διασφαλισμένες έπειτα από δύο επιτυχημένους γύρους ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος. «Η κρίση των τελευταίων ημερών, η οποία δεν έχει οικονομικά αίτια αλλά αμιγώς πολιτικά, τα οποία σχετίζονται με τη δυνατότητα της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας τη Δευτέρα.
Και εξήγησε ότι λόγω του κλίματος αβεβαιότητας «τα επιτοκιακά περιθώρια αυξήθηκαν σημαντικά εδώ και τρεις ημέρες. Οι διεθνείς αγορές κλείνουν πάλι για την Ελλάδα. Επομένως η ρευστότητα μειώνεται με ταχύ ρυθμό».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος».
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως βασική προϋπόθεση για την επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί το άνοιγμα, έστω και μερικό, των αγορών για το Δημόσιο και τις ελληνικές τράπεζες. «Οσο το εσωτερικό πολιτικό τοπίο δεν ξεκαθαρίζει, τα spreads θα παραμένουν σε απαγορευτικά για τον δανεισμό της χώρας από την ελεύθερη αγορά επίπεδα, γεγονός που στερεί πολύτιμους πόρους από την αγορά» τονίζουν σχετικά οι ίδιοι κύκλοι. Ως αποτέλεσμα, σημειώνουν, περιορίζεται η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν μέσω νέων εκδόσεων οι ελληνικές τράπεζες, πλήττοντας εν τέλει την επιχειρηματικότητα.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα, οι επενδυτές που είχαν σχέδια για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία αναγκαστικά τηρούν στάση αναμονής. Μόνο τυχαία δεν ήταν η βίαιη πτώση των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο το πρώτο τριήμερο μετά την ανακοίνωση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, λόγω των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν κυρίως από ξένα funds.
Ενδεικτική του κλίματος που περιγράφει ο κ. Στουρνάρας είναι η αντίδραση παραγόντων της αγοράς για τις κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση της πολιτικής αστάθειας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη κάλεσε τον πολιτικό κόσμο της χώρας να διαχειριστεί ομαλά τις εξελίξεις προκειμένου να μη διαμορφωθεί δυσμενές και μη αναστρέψιμο κλίμα διεθνώς για τον τουρισμό της χώρας.
Οπως είπε, το τελευταίο 10ήμερο καταγράφονται ήδη ενδείξεις αναστροφής της ροής κρατήσεων και ακύρωσης προγραμματισμένων συνεδρίων. Στο ίδιος μήκος κύματος έχουν κινηθεί και δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος τόνισε πως «η περιπέτεια που μπορεί να προκύψει με πρόωρες εκλογές μπορεί να ζημιώσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα».

HeliosPlus