Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και την Τρίτη τόσο οι τιμές του πετρελαίου όσο και η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, παρά την δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου του ρουβλίου από το 10,5% στο 17% που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το Μάιο του 2009. Η τιμή έπεσε συγκεκριμένα στα 58,50 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά περίπου 50% από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τον περασμένο Ιούνιο (114 δολάρια το βαρέλι).
Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού έπεσε κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι.
Ειδικοί απέδιδαν σήμερα την πτώση της τιμής του πετρελαίου στην επιμονή του OPEC να κρατά αμείωτη την προσφορά του αλλά και στα άσχημα νέα που έρχονται από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, την αμερικανική και την κινεζική.
Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι ο βιομηχανικός τομέας εξακολουθεί μεν να αναπτύσσεται, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξής του έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών. Ο δείκτης Markit υποχώρησε στο 53,7 εξαιτίας της κακοκαιρίας που επηρέασε την κατασκευαστική δραστηριότητα.
Στην Κίνα ανακοινώθηκε ότι ο βιομηχανικός κλάδος πέρασε ήδη σε φάση συρρίκνωσης. Ο δείκτης HSBC/Markit υποχώρησε στο 49,5 το Δεκέμβριο από το 50 (δηλαδή στάσιμος) που ήταν το Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε ένδειξη του δείκτη Markit πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.
Απελπισία στη Μόσχα
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ρουβλίου από το 9,5% στο 10,5% δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα. Φευ, βραχύβια ήταν και η επίδραση της σημερινής αύξησης των ρωσικών επιτοκίων κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες!
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την αύξηση η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε από τα 65 στα 58 δολάρια. Το απόγευμα, ωστόσο, το ρωσικό νόμισμα είχε κατρακυλήσει έναντι του δολαρίου στα… 71 ρούβλια!
«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στη ρωσική αγορά συναλλάγματος ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Σβετσόφ. Το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους εξ αιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.
Ταυτόχρονα με την αύξηση των επιτοκίων η ρωσική Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει καθημερινά στις αγορές συναλλάγματος πουλώντας δολάρια και αγοράζοντας ρούβλια για να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει δαπανήσει περί τα 6 δισ. δολάρια για τον σκοπό αυτό.
Πτώση σε Wall Street, Ασία

Η καταβαράθρωση του ρουβλίου σε συνδυασμό με τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Κίνα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αμερικανική και στις ασιατικές αγορές κεφαλαίων.
Η Wall Street άνοιξε με πτώση και το απόγευμα εξακολουθούσαν να έχουν αρνητικό πρόσημο τόσο ο δείκτης Dow Jones της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και ο S&P 500 και η αγορά του Nasdaq. Σχεδόν όλες οι ασιατικές αγορές (εξαίρεση αποτέλεσε η αγορά της Σανγκάης) είχαν κλείσει τη Δευτέρα με απώλειες.
Ευρωπαϊκή έκπληξη
Στην Ευρώπη, αντίθετα, πολλές αγορές βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη ενισχύονταν λίγο πριν από το κλείσιμο κατά 0,70%, 0,30% και 0,81% αντιστοίχως.
Τα σημερινά νέα, άλλωστε, από την παραπαίουσα Ευρωζώνη ήταν αναπάντεχα καλά, καθώς ανακοινώθηκε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε ελαφρώς το Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου.