«Δεν τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπως ίσχυε για ορισμένους πριν από κάποιο διάστημα. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Ομως ο κ. Μοσκοβισί προχώρησε σε μια ακόμη δήλωση-γρίφο: «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές κάθε λαού. Μιλάμε με όλες τις κυβερνήσεις αλλά βέβαια έχουμε και τις προτιμήσεις μας. Και η προτίμησή μας είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης και οι μεταρρυθμίσεις»
Δημοσιονομικό κενό – δέσμη μέτρων
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε. Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση μέσα από μια δέσμη μεταρυρθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων. «Πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υπάτρχει δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί» είπε.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά «τέλη Φλεβάρη της επόμενης χρονιάς φέυγει η τρόικα από την Ελλάδα και μπαίνουμε σε μια νέα φάση σχέσων»
«Απεχθάνομαι τα Plan B» σχολίασε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Ευπρόσδεκτός ο Τσίπρας
Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε τον κ. Τσίπρα ο Επίτροπος ανάφερε: «Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, είμαι εδώ αν θέλει ο κ. Τσίπτρας να με συναντήσει στις Βρυξέλλες. Είναι ευπρόσδεκτος».
Πάντως σε ερώτηση για τη δική του ταυτότητα ως Ευρωπαίος Σοσιαλιστής σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι μέλος της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας ενώ ο κ. Βενιζέλος είναι.
Για το χρέος
Ερωτηθείς για το χρέος είπε ότι «δεν είναι λογικό να λέει κάποιος ότι δεν μπορέι να αποπληρωθεί ένα μεγάλο χρέος. Αυτό είναι χρεοκοπία» τόνισε παραπέμποντας στο μέλλον…
«Δεν παρεμβαίνω»
Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τις πολιτικές εξελίξεις λέγοντας ότι δεν παρεμβαίνει. «Η Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ και εγώ είμαστε αφοσιωμένοι στην παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι θέμα ακεραιότητας για την ευρωζώνη.Στην Ελλάδα υπάρχουν τα κόμματα, υπάρχει η Βουλή και αυτοί θα επιλέξουν. Δεν είναι δική μου δουλειά να υπεισέρχομαι σε τέτοια θέμετα. Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Σρτουρνάρα που είναι δουλειά του να μιλάει γι αυτά τα πράγματα» τόνισε.
«Οι αγορές δεν αγαπούν την πολιτική εβαβαιότητα αλλά οι αγορές δεν ειναι ηγέτες είναι μια παράμετρος της οικονομίας» σχολίασε.
Παραλλήλως ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι προβλέπεται ανάπτυξη σχεδόν 3% του ΑΕΠ το 2015, σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της απασχόλησης στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ωστόσο ανέφερε ότι «η ανεργία παραμένει σε επίπεδα τραγικά και απαράδεκτα επίπεδα».
Το πρωί της Τρίτης ο κ. Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον διοιηκητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα και τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.
Τον κ. Μοσκοβισί συνόδευαν ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και ο υπέυθυνος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.
Ο κ. Μοσκοβισί θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του με γεύμα Εργασίας με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ενώ είδε επίσης τον δήμαρχο Καλλιθέας.