Χαμηλότερες τιμές κατά 20% στο φυσικό αέριο θα δουν οι βιομηχανίες και τα νοικοκυριά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης βουτιάς των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Το προανήγγειλε την Τρίτη ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, από το βήμα του συνεδρίου «Greek Gas and Power Markets», λέγοντας ότι η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο θα είναι 5% ενώ μέχρι το Μάρτιο θα έχει φτάσει το 20%. Η έκπτωση προστίθεται στη μείωση 15% η οποία επιτεύχθηκε προ μηνών έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom.

Η πτώση οφείλεται στη ραγδαία βουτιά των τιμών του πετρελαίου που επηρεάζουν εκείνες του φυσικού αερίου με υστέρηση κάποιων μηνών. Δηλαδή οι τιμές της ΔΕΠΑ του πρώτου τριμήνου του 2015 θα διαμορφωθούν με βάση το μέσο όρο τιμών πετρελαίου του τελευταίου εξαμήνου, κ.οκ.

Οπως μάλιστα εκτίμησε ο κ. Παπαγεωργίου η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί, καθώς σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το πετρέλαιο μπορεί να πέσει ακόμη καιστα 40 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που θα έχει πολύ περισσότερες θετικές συνέπειες γιατην ελληνική οικονομία.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΠΑ επεξεργάζεται νέα φόρμουλα τιμολόγησης προκειμένου οι μειώσεις στις τιμές να έχουν διάρκεια μέσα στο 2015, καθώς επίσης μείωση περιθωρίων κέρδους.

ΔΕΣΦΑ- Socar

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη συμφωνία της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, ο υφυπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση των Αζέρων με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η μεταβίβαση σε δεύτερο χρόνο του 17 % των μετοχών από τη SOCAR προκειμένου το ποσοστό της να πέσει στο 49 %.

Σχολιάζοντας τη ματαίωση του αγωγού South Stream ανέφερε ότι οδηγεί ήδη σε συζητήσεις για επίσπευση του διπλασιασμού της χωρητικότητας του αγωγού ΤΑΡ στα 20δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, από 10 που είναι ο αρχικός σχεδιασμός.

Για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Δεκεμβρίου με θέμα την παράταση ισχύος των εκπτώσεων στα εν λόγω τιμολόγια. Αυτό θα συμβεί, εφόσον ζητηθεί από την Κομισιόν το θέμα να εξετασθεί σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην αγορά (π.χ. δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ) που επίσης οδηγούν σε χαμηλότερα τιμολόγια για τη βιομηχανία. Επίσης αναμένεται και εισήγηση της ΔΕΗ για τη λήψη απόφασης.

Επεσήμανε επίσης ότι αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τηναπελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, στο οποίοπεριλαμβάνονται και κίνητρα για την αυτονόμηση μεμονωμένων ιδιοκτησιών
από την κεντρική θέρμανση για εγκατάσταση ατομικών καυστήρων φυσικούαερίου.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε για την ανάγκη να προστατευθούν οι μεγάλεςπροσπάθειες των τελευταίων ετών, τα επιχειρηματικά και επενδυτικάσχέδια στον τομέα της ενέργειας και οι θυσίες των ελλήνων πολιτών που
στήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη του πολιτικού συστήματος να κάνει αυτό πουπρέπει. Τη σταθερότητα κανείς δεν δικαιούται να την ανατρέψει και ναυπονομεύσει τις προοπτικές ενός καλύτερου μέλλοντος», κατέληξε ουφυπουργός.