Το ρωσικό νόμισμα, η κατρακύλα του οποίου συναγωνίζεται εδώ και μήνες την κατρακύλα του πετρελαίου σε ποσοστό, υποχωρεί και σήμερα Τρίτη, με τον ρωσικό χρηματιστηριακό δείκτη MICEX να καταγράφει πτώση της τάξης του 7%.

Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από τα 60 δολάρια, το αργό υποχώρησε κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, ενώ όσον αφορά στο ρούβι η ισοτιμία του διαμορφώνεται το πρωί της Τρίτης στο 59,9985 ρούβλια ανά δολάριο.

Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ενίσχυσε την Τρίτη κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες το βασικό της επιτόκιο ανεβάζοντας το από το 10,5% στο 17%.

«Η απόφαση έχει ως στόχο να περιορίσει τη σημαντική υποτίμηση του ρουβλίου», αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, το οποίο υπέστη ένα μίνι κραχ την Δευτέρα χάνοντας το 10% της αξίας του.

Ωτόσο σύμφωνα με το BBC η εν λόγω αιφνιδιαστική κίνηση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να ενισχύσει τους φόβους των επενδυτών ότι η κυβέρνηση είναι όλο και πιο απελπισμένη, όλο και πιο ανίσχυρη απέναντι στο τσουνάμι των αγορών.

Να θυμίσουμε ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη η ρωσική κεντρική τράπεζα, είχε θέσει το βασικό της επιτόκιο στο 10,5%.

Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού υποχωρούν και σήμερα κάτω από 55 δολάρια το βαρέλι, στα 54,88 ενώ το Brent έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια στα 59,98 για πρώτη φορά από το 2009.