Την παράταση της ισχύς των μειωμένων τιμολογίων της ΔΕΗ για την υψηλή τάση για ένα ακόμη έτος, μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ που θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά και στους ιδιώτες παραγωγούς, ζητεί η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της με αποδέκτες, τόσο το γραφείο του πρωθυπουργού, όσο και τα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας που κατά γενική ομολογία είναι πολύ μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, το Φεβρουάριο του 2014 το υπουργείο οικονομικών ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ είχε αποφασίσει την παροχή εκτάκτων εκπτώσεων στα τιμολόγια Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ για 1+1 χρόνο, από 1.1.2014. Τα νέα αυτά τιμολόγια έχει αποδεχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανιών Υψηλής Τάσης.
Στις 22 Δεκεμβρίου στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ τίθεται προς έγκριση η «παράταση ή μη της ισχύος της από 28.2.2014 Απόφασής της και για το έτος 2015», δηλαδή η παράταση των εκτάκτων εκπτώσεων για «συν ένα έτος».
Επειδή όμως ο έκτακτος χαρακτήρας των παραπάνω τιμολογίων συναρτάται με το χρόνο υλοποίησης μεσο-μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στη δομή και τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, με πρώτη τη δημιουργία ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς, για την πρόσβαση προμηθευτών σε ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή (ΝΟΜΕ) που έχει καθυστερήσει, η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί και πάλι από το υπουργείο οικονομιών ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ να ψηφίσει θετικά υπέρ της παράτασης ισχύος των μειωμένων τιμολογίων.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ, «ο μηχανισμός ΝΟΜΕ που διαμορφώθηκε από τη ΡΑΕ μέσα από δύο γύρους Δημόσιας Διαβούλευσης στη διάρκεια του έτους αποτελεί σήμερα τη μοναδική βιώσιμη εναλλακτική λύση για την τιμολόγηση της βιομηχανίας, στο βαθμό που οδηγεί σε επίπεδα τιμών ανάλογα με τα σημερινά, ανταγωνιστικά, τιμολόγια της ΔΕΗ. Δεν διανοούμαστε ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλοίωση της πρότασης της ΡΑΕ. Κάθε κίνηση αλλοίωσης της πρότασης της ΡΑΕ από το Υπουργείο δίνει όπλα στους ανταγωνιστές μας και στους συνομιλητές τους στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν τα σημερινά τιμολόγια σαν κρατική ενίσχυση και εξυπηρετεί άλλα ντόπια συμφέροντα.

Ωστόσο, κατανοούμε πως η υλοποίηση του μηχανισμού αυτού καθυστερεί και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν τα μέσα του 2015. Είναι επομένως προφανές πως σε περίπτωση μη παράτασης της ισχύος των υφιστάμενων τιμολογίων της ΔΕΗ για το έτος 2015, δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις βιομηχανίες».
Παράλληλα, καλεί το αρμόδιο υπουργείο να επισπεύσει τις ενέργειές του για τη δημιουργία ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς τύπου ΝΟΜΕ, στη βάση της πρότασης της ΡΑΕ, ήτοι στην αποστολή notification στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, «αγνοώντας τις απόψεις της Τρόικα, της οποίας ο ρόλος είναι εξωθεσμικός».