Με απώλειες 21% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά και την νέα βουτιά κατά 7,35% την Πέμπτη οι ζημίες των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας προσεγγίζουν πλέον τα 13 δισ. ευρω, ενώ σε χαμηλά 27 ετών βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης.

Από την άλλη πλευρά οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 9,12% και του 5ετούς το 9,5% με τις αποδόσεις μάλιστα των τριετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 3,375% τον περασμένο Ιούλιο να ξεπερνούν πλέον το 10,43%, αντικατοπτρίζει την αυξημένη εντύπωση των επενδυτών περί κινδύνου στάσης πληρωμών καθώς θεωρείται ότι περιορίζεται σημαντικά η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος της.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές (δύο μήνες νωρίτερα) είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα, εκτίμησε ο Economist, σημειώνοντας πως αν ο κ Δήμας δεν εκλεγεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα μπει οριακά στη Βουλή. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην κερδίσει με την απαραίτητη πλειοψηφία, αυξάνοντας την προοπτική παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η «2η ελληνική κρίση», ίσως τελικά να αποδεχθεί λιγότερο μεταδοτική για την υπόλοιπη ευρωζώνη, καθώς οι ανισορροπίες στις χώρες της περιφέρειας είναι πια λιγότερο επιθετικές. Εξάλλου, μπορεί η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου (10,4%) να ξεπέρασε αυτή του 10ετούς (9,2%), δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στην υπόλοιπη περιφέρεια, καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιρλανδίας διατηρείται χαμηλότερα από το 2%, ενώ της Πορτογαλίας παραμένει κοντά στο 3%.
Καθώς στην Ελλάδα το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο περιπλέκονται με τις πιθανές εκβάσεις να ποικίλουν πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης με μία νέα, η οποία θα έχει μία περισσότερο επιθετική ατζέντα έναντι της ευρωζώνης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όμως σε αντίθεση με το 2010 ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι περιορισμένος. Η Ελλάδα, λένε οι αναλυτές, δεν μπορεί πλέον να πλήξει την ευρωζώνη -και απ’ τη θέση που βρίσκεται μπορεί να εκτροχιάσει μάλλον μόνο τον εαυτό της…