Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 η δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, μέτρα που απορρίπτονται -όπως φαίνεται- από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε σε ομιλία που θα κάνει στα κομματικά όργανα πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν για μία ακόμη φορά να διαφοροποιηθεί από τη θέση Σαμαρά.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του κ. Βενιζέλου στα ερωτήματα των δημοσιογράφων αν η κυβέρνηση θα στείλει νέο mail στην τρόικα που λέγεται ότι είναι έτοιμο από χθες. «Θα στείλουμε… sms» ανέφερε χαμογελώντας κάτι που δείχνει ότι δεν πολυπιστεύει σε τέτοιου είδους διεργασίες.

Ο δε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είπε μονολεκτικά: «Θα γίνουν όλα με τη σειρά τους».

Το βράδυ της Παρασκευής εστάλη το e mail από την ελληνική κυβέρνηση προς την τρόικα όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καμία αλλαγή ενώ την Δευτέρα θα κατατεθεί αίτημα για παράταση ενός μηνός.

Το σενάριο της εμπλοκής

Το σενάριο της εμπλοκής είναι περισσότερο από βέβαιο καθώς καθώς μετά την αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού» το διευκρινιστικό email του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη προς την τρόικα δεν θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» περαιτέρω υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά

Την ίδια ώρα πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η δήλωση Βενιζέλου αφορούσε ακριβώς αυτό το θέμα, το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο εμπλοκής, καθώς η Αθήνα καταγράφει την άκαμπτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την ερμηνεύει ποικιλοτρόπως.

Αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή τότε πάμε σύμφωνα και με τη δήλωση του κ. Βενιζέλου σε ταχύτερη διαδικασία για τη εκλογή του Προέδρου του Δημοκρατίας και αν αυτή αποτύχει σε εθνικές κάλπες.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων παράλληλα με την αποστολή του email από τον κ. Χαρδούβελη στην τρόικα το θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες όπου παρίσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Τάσος Αναστασάτος.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τη Δευτέρα την παράταση του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες με στόχο την κάλυψη πιθανών καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κάτι που επιβεβαιώνει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

Η επέκταση του μνημονίου είναι απαραίτητη, διότι συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα ώστε να καταβληθεί η δόση των 1,8 δις ευρώ και να εξασφαλιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης για μετά το μνημόνιο.

«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου», αναφέρουν τα πρακτορεία.

Τα πρακτορεία αναφέρουν ότι φαίνεται κατάλληλη μια παράταση μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2015, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου.