Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς το υπουργείο Οικονομικών αντί απάντησης για το χρόνο της άφιξης της αντιπροσωπείας στην Αθήνα είδε στις εφημερίδες, την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης με το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων που αποδέχεται για να κλείσει η συμφωνία.

Η αποκάλυψη εκ Βρυξελλών – της «Καθημερινής» – σόκαρε τα κυβερνητικά στελέχη καθώς πέραν του δημοσιονομικού πακέτου με βασική συνιστώσα την του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που θα αποδώσει πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ και των παραμετρικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό (κατώτατη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης και κατάργηση ως το 2019 όλων των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση προ των 62 ετών), περιλαμβάνει και «προληπτικά μέτρα» για πρώτη φορά τα οποία έρχονται σε προφανή αντίθεση με όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών.
Στο υπουργείο Οικονομικών μόλις είδαν το δημοσίευμα που κάνει το γύρο του Διαδικτύου θεώρησαν ότι «κάποιος τους τράβηξε το χαλί…» κι ότι είναι ενδεικτική της σκληρής στάσης των δανειστών.
Η αμηχανία ήταν έκδηλη καθώς στην επιτολή του υπουργού περιγράφεται με σαφήνεια που ξαφνιάζει ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την ελάφρυνση κατά 30% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και θα επιβάλει επιπλέον φόρους σε είδη πολυτελείας, καπνό, ποτά θεσπίζοντας παράλληλα «λαχειοφόρο αγορά» για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το κλίμα από την πλευρά του ΔΝΤ δεν συντείνει στην άμεση ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, κάτι που περίμενε εναγωνίως η κυβέρνηση. Η θέση του Ταμείου συνοψίζεται ως εξής:
τα ανοιχτά θέματα, ώρες παραμένουν τα ίδια. Αξιολογούμε τις τελευταίες προτάσεις για να καθορίσουμε ποια απόσταση μας χωρίζει από την Αθήνα.

Στη συνέχεια θα αποφαίσουμε αν η προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές θα συνεχιστεί «εξ αποστάσεως ή θα έρθουμε στην Αθήνα
Σε ευρωπαικό επίπεδο, άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου προκειμένου να βρεθεί λύση.

Οι πληροφορίες θέλουν ότι οι επαφές γινόταν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο καθώς από την ελληνική πλευρά θεωρήθηκε «unfair» η διαρροή του e mail Χαρδούβελη.

Κανείς δεν θέλει να φανταστεί ότι πίσω από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης και τη συστηματική κωλλυσιεργεία της τρόικας, κρύβονται πολιτικοί λόγοι.
Άλλες πληροφορίες θέλουν την τρόικα να πιέζει να θεσμοθετηθούν τώρα όλες οι προτάσεις και τα μέτρα της ελληνικής πλευράς συμπεριλαμβανομένων των υποσχέσεων για την 1η Ιουλίου.
Ασφαλώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, δεδομένου ότι οδηγεί σε «πολιτική αυτοκτονία».
Στο δυσάρεστο αυτό περιβάλλον το υπουργείο Οικονομικών περιορίστηκε, διά κύκλων του να ανακοινώσει τα εξής:
Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014.
Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση.
Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά.