Επτά κράτη-μέλη (Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Αυστρία και Πορτογαλία) διατρέχουν «κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τα σχέδια των προϋπολογισμών 2015 των κρατών-μελών της ευρωζώνης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρέπει να αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα τονίζει η Κομισιόν, δίνοντας, ωστόσο, σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα διορία για να «συμμορφωθούν» έως το Μάρτιο του 2015.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης αξιωματούχοι της Κομισιόν εξέφρασαν φόβους για τους κινδύνους χαμηλής ανάπτυξης και πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην ΕΕ, που όπως τόνισαν παραμένουν εμφανείς. Εντονο προβληματισμό εξέφρασαν και για την ανεργία που παραμένει στα ύψη παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την κορύφωση της κρίσης.

Κυρώσεις στους απείθαρχους μετά τον Μάρτιο

Διορία ως το Μάρτιο του 2015 έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο προκειμένου να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να επιταχύνουν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες: «Επέλεξα να μην επιβάλω κυρώσεις. Θα ήταν εύκολο να τιμωρήσουμε τις χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες του Συμφώνου, όμως προτίμησα να τις αφήσω να μιλήσουν και να τις ακούσω».

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών του 2015 των χωρών-μελών της ευρωζώνης (πλην της Ελλάδας και της Κύπρου που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής).

Η Επιτροπή έκρινε ότι οι προϋπολογισμοί πέντε κρατών μελών (Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σλοβακία) συνάδουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ οι προϋπολογισμοί τεσσάρων κρατών-μελών (Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία και Φιλανδία) είναι «σε γενικές γραμμές συμβατοί» με τους κανόνες του Συμφώνου.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά ότι επτά κράτη-μέλη (Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Αυστρία και Πορτογαλία) διατρέχουν «κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και ζητά από τις χώρες αυτές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι οι προϋπολογισμοί τους το 2015 θα είναι συμβατοί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, των οποίων τα δημοσιονομικά στοιχεία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση, η Επιτροπή τονίζει ότι θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική τους θέση στις αρχές Μαρτίου 2015.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι τρεις αυτές χώρες έχουν δεσμευθεί, σε επίπεδο πρωθυπουργών, «να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν, στις αρχές του 2015, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους μεσοπρόθεσμα».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες της» στις αρχές Μαρτίου και να επιβάλλει κυρώσεις στις χώρες αυτές, στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πάντως ότι η Επιτροπή επέλεξε να δώσει χρόνο στις τρεις χώρες και να μην επιλέξει την επιβολή κυρώσεων αμέσως.

«Κρίνουμε ότι είναι πολιτικά και οικονομικά ορθό να δώσουμε χρόνο στις χώρες αυτές. Όμως ο χρόνος που απομένει δεν πρέπει να πάει χαμένος, πρέπει να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε ο Π.Μοσκοβισί.

Όλες οι χώρες της ευρωζώνης (πλην εκείνων που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής) έπρεπε να υποβάλλουν στην Επιτροπή, ως τις 15 Οκτωβρίου, τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο του λεγόμενου «Two Pack» που τέθηκε σε ισχύ από το Μάιο του 2013 και προβλέπει μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης.

«Ήρθε η ώρα να δρομολογηθούν φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας»,
δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση τόσο από την πλευρά της ΕΕ, όσο και από την πλευρά των κρατών-μελών.

Φόβοι για χαμηλή ανάπτυξη και αποπληθωρισμό

«Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την κορύφωση της κρίσης, ωστόσο η ανεργία παραμένει υψηλή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ομάδας έργου Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος Βάλντις Ντομπρόβσκις στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τους Επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν, με αντικείμενο την κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αναφερόμενος στην Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης για το 2015 (ΕΕΑ) που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «παρότι ο κίνδυνος της χαμηλής ανάπτυξης», του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού και της υψηλής ανεργίας «παραμένει εμφανής», το ερχόμενο έτος «αναμένεται επιτάχυνση οικονομίας και ανάπτυξη και στα 28 κράτη μέλη».

«Οι πολίτες πλήρωσαν για την έλλειψη διαρθρωτικών ρυθμίσεων και γι’ αυτό ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων», τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένουν οι σημαντικότεροι παράμετροι της ευρωπαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.

«Σήμερα προτείνουμε ένα πλέγμα στρατηγικών πολιτικών που βασίζεται στις επενδύσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Ζητούμε την ανάληψη επείγουσας δράσης με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και των κοινωνικών εταίρων, σε επίπεδο ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος χωριστά», είπε.

Η Μαριάν Τίσεν, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, σχολίασε: «Η δημιουργία απασχόλησης, οι κοινωνικές πολιτικές κυριαρχούν στην ατζέντα μας και έχουν καίρια θέση στην Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ περισσότερα αποτελέσματα».

«Το μέσο ευρωπαϊκό έλλειμμα του 2,6% του 2014 πρέπει το επόμενο έτος να πέσει στο 2,4%» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως «παρότι τα κράτη-μέλη έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά στα προσχέδια προϋπολογισμού για το 2015, υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα».