Αύξηση 1,9% σημείωσε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο εφέτος και πλέον καθίσταται απολύτως εφικτή η πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% στο σύνολο του 2014, ενώ παράλληλα, «υποβοηθείται» τα μέγιστα η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,9% για το 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για τους εθνικούς λογαριασμούς, βελτίωσε στο 1,9% τις αρχικές εκτιμήσεις της (αύξηση 1,7%) για το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο. Η επί τα βελτίω αναθεώρηση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται σε στοιχεία που δεν ήταν αρχικά διαθέσιμα, όπως οι εισαγωγές- εξαγωγές του Σεπτεμβρίου, ο τζίρος στον κλάδο των υπηρεσιών και η πορεία της ανεργίας. Σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο, προκύπτει άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,9%.

Η αύξηση του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 3,6%), ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις) αυξήθηκε κατά 2,7 %.

Αύξηση 6,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,1% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12%). Αύξηση 3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 6,5%).

Σημειώνεται, τέλος, ότι το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%.