Νέα πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, γεγονός που πιέζει πρόσθετα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει ήδη ανακοινώσει.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή από την Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο μειώθηκε στο 0,3%, έναντι 0,4% τον Οκτώβριο.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση εντοπίζεται στον κλάδο των υπηρεσιών (1,1%), και ακολουθούν ο κλάδος των τροφίμων, ποτών και καπνού (0,5%), των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,0%) και της ενέργειας (-2,5%).

Ανεργία στην Ευρωζώνη

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα πως το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη έμεινε αμετάβλητο τον Οκτώβριο στο 11,5% για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο αριθμός των ανέργων στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 60.000 στους 18,39 εκατομμύρια ανέργους.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Οκτώβριο το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία ανήλθε στο 13,2%, σημειώνοντας άνοδο 1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στην χώρα τα τελευταία 27 χρόνια.

Η ανεργία μεταξύ των νέων μέχρι 25 χρόνων ανήλθε στο 43,3%, καταγράφοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013 και 0,6% σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο 25,9% η ανεργία στην Ελλάδα

Στο 25,9% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση από το 26,1% του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας μειώθηκε στα 1,242 εκατομμύρια από 1,263 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει επίσης πως το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,1% και στις γυναίκες στο 29,5%.

Όσον αφορά στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών), υποχώρησε από 49,9% τον Ιούλιο σε 49,3% τον Αύγουστο του 2014.