Δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, σήμερα Παρασκευή, με κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική αντιπροσωπεία για τις προτάσεις της σχετικά με το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα και τον ΦΠΑ.

Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% εξετάζει η κυβέρνηση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση από το 6,5% στο 8% (ή ακόμα και στο 10% σύμφωνα με άλλες πηγές) αλλά και η κατάργησή του.

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και στη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Την Παρασκευή κυκλοφόρησαν επίσης φήμες για ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που διαψεύστηκε αμέσως, καθώς το μέτρο δεν μπορεί να ψηφιστεί από τους βουλευτές κυρίως των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης

Νέα προσπάθεια για συμβιβασμό και επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έγινε την Πέμπτη στον άξονα Αθήνας-Βρυξελλών με το ΔΝΤ όμως να σιωπά λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε νέες προτάσεις στη συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει σύγκλιση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν αμέσως μετά στο «Βήμα» ότι λόγω της αργίας για τα στελέχη του ΔΝΤ οι απαντήσεις της τρόικας (κατόπιν εσωτερικής συνεννόησης) αναμένονται Δευτέρα ή Τρίτη.

Σημειώνεται ότι ήδη από την Τετάρτη το μεσημέρι και το «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων στο Παρίσι ευρωπαικοί κύκλοι διακινούν το σενάριο για νέο ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου με στόχο να επιστρέψει η τρόικα και να υπάρξει λύση για την αξιολόγηση και το «δίχτυ ασφαλείας» ECCL στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο καθώς περνούν ώρες και ημέρες χωρίς σημαντική πρόοδο, και με δεδομένη την αρνητική στάση του ΔΝΤ, φαντάζει όλο και πιο πιθανό το σενάριο παράτασης του μνημονίου.

Είτε «για λίγες μέρες ή εβδομάδες» όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είτε για 6 μήνες όπως επιθυμούν παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ.