Το χάσμα κυβέρνησης-τρόικας για το δημοσιονομικό κενό αλλά και το Ασφαλιστικό παρέμεινε αγεφύρωτο στο Παρίσι.

Μετά από 17 ώρες συζητήσεων τελικά βγήκε… «γκρίζος καπνός» από τη Βίλα Σάιντ όπως ανέφερε χθες στέλεχος που συμμετείχε στο διήμερο ραντεβού.

«Εντατική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη διαβούλευση ο (συνήθως διπλωμάτης) εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες συζητείται εντόνως στο παρασκήνιο το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου εφόσον τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος» ξεκαθάρισε την Τετάρτη στο Bloomberg κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες ότι το σενάριο μιας μικρής παράτασης θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ως «λύση ανάγκης» από την ελληνική πλευρά.

Βεβαίως στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι έχει πολύ μεγάλη διαφορά μια «τεχνική παράταση ενός μήνα» όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι από μια εξάμηνη ή ετήσια παράταση του μνημονίου την οποία βάζουν στο κάδρο αξιωματούχοι των Βρυξελλών αλλά και του ΔΝΤ.

Στο ενδεχόμενο «τεχνικής παράτασης» η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να επικαλεστεί το αναγκαστικό 20ήμερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών και την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να «κλείσουν» μετά τα προαπαιτούμενα.

Σειρά έχουν τώρα οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις: το Euro Working Group σήμερα Πέμπτη θα προετοιμάσει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Μάλιστα ανάμεσα σε αυτά τα δύο ραντεβού ορισμένοι κύκλοι διακινούν το σενάριο νέων επαφών με την τρόικα στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση για την αξιολόγηση «στο παρά ένα» και την ένταξη στη συνέχεια στη γραμμή ECCL (αντί για την παράταση του μνημονίου) από 1ης Ιανουαρίου.

Με αυτά τα δεδομένα αποκτά ειδικό ενδιαφέρον η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου που αρχίζει στις 10.00 στο Μέγαρο Μαξίμου και όσα θα συμβούν μετά από αυτό στις επαφές που συνεχίζονται.