Κλίμα αγωνίας επικρατεί, για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι κλιμάκιο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αφόρητες πιέσεις για δημοσιονομικά μέτρα άσκησε η τρόικα στο δεύτερο ραντεβού στο Παρίσι το πρωί της Τετάρτης. Εναλλακτική λύση, δίνουν οι τροϊκανοί, την εξάμηνη παράταση του μνημονίου, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ θέτει συνεχώς νέα ζητήματα και δεν υποχωρεί στις θέσεις του, ούτε καν στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπήρχε σύγκλιση σε πολλά σημεία. Οι συζητήσεις θα συνεχίστουν.

Την Πέμπτη συνεδριάζει σε μια κρίσιμη συνεδρίαση, για το ελληνικό ζήτημα, το euroworking group καθώς προετοιμάζει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη ημέρα της διαπραγμάτευσης

Η δεύτερη πράξη μιας «σκληρής και εξαντλητικής» διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι μετά το δύσκολο όπως όλα δείχνουν πρώτο ραντεβού που ολοκληρώθηκε μετά τις 04.00 σήμερα τα ξημερώματα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από το βράδυ της Τρίτης και ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι υπουργοί Εργασίας και Διοικ. Μεταρρύθμισης κ.κ. Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Μητσοτάκης καλούνταν ανά διαστήματα στο τραπέζι των συζητήσεων όπου κάθεται η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο.

Βασικοί διαπραγματευτές της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου.