Η δεύτερη πράξη μιας «σκληρής και εξαντλητικής» διαπραγμάτευσης πραγματοποιείται την Τετάρτη στο Παρίσι μετά το δύσκολο όπως όλα δείχνουν πρώτο ραντεβού που ολοκληρώθηκε μετά τις 04.00 σήμερα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώνονται στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από το βράδυ της Τρίτης και ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι υπουργοί Εργασίας και Διοικ. Μεταρρύθμισης κ.κ. Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Μητσοτάκης καλούνταν ανά διαστήματα στο τραπέζι των συζητήσων όπου κάθεται η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο.

Βασικοί διαπραγματευτές της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου.

«Σύγκλιση αλλά και απόσταση»

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών κατά το πρώτο ραντεβού «η ελληνική πλευρά υποστήριξε σε όλα τα θέματα τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη αλλά και σκληρή διαπραγμάτευση.
Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες».

Οι διαβουλεύσεις φιλοξενούνται στη Βίλα Σάιντ, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ της Τετάρτης.

Μεγάλη πίεση

Σύμφωνα με πληροφορίες η πίεση που ασκεί η τρόικα είναι μεγάλη και αφορά τη λήψη μέτρων όπως αυτά της τριετίας 2010-2012 στα πεδία του Ασφαλιστικού και του Προυπολογισμού (έσοδα και δαπάνες).

Στα δημοσιονομικά η ελληνική πλευρά απαντά δεν δέχεται το κενό των 2,5 δις. ευρώ για το 2015 και απαντά μεταξύ άλλων με τα εξής:

– Αναμένει βελτίωση των δημοσίων εσόδων χάρη στην ανάπτυξη που προβλέπεται σε 2,9% του ΑΕΠ το 2015.

– Προβλέπει καλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ (ειπραξιμότητα πάνω απο 80%) καθώς η τρόικα έχει ρίξει την εκτίμησή της για το ποσοστό στο 70%.

– Ποντάρει στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με στόχο έσοδα 400 εκατ. ευρώ και στη δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων απο όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης (νόμος Αθανασίου). Η εκτίμηση για τα έσοδα είναι 350 εκατ. ευρώ.

Οι κύριες συντάξεις

Ωστόσο το πιο δύσκολο πεδίο είναι το Ασφαλιστικό όπου η τρόικα ζητάει συνολική αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί σε «ψαλίδι» στις κύριες.

Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτή την απαίτηση. Συζητά μόνο για την αύξηση των ετών ασφάλισης που απαιτούνται για την κατοχύρωση της βασικής σύνταξης από τα 15 σε 20 έτη καθώς και ένα νέο πρόγραμμα συγχώνευσης ταμείων.