Αποτελεί μια παγκόσμια τάση που αναπτύσσεται γοργά και στην Ελλάδα, φέρνοντας προκλήσεις στον τουρισμό και την αγορά της φιλοξενίας. Υπολογίζεται ότι 80.000 ακίνητα ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας διατέθηκαν και μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (Sharing Economy). Αντίστοιχα, τα διαφυγόντα έσοδα στην εγχώρια οικονομία από παράνομα καταλύματα που μισθώθηκαν εκτιμάται ότι ξεπερνούν σημαντικά το ένα δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα υπάρχει σειρά από συναφείς πλατφόρμες που εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια καταχωρημένων ακινήτων και να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Ωστόσο η φοροδιαφυγή και η παροχή υπηρεσιών από μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις έχουν απασχολήσει διαχρονικά πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, πολύ πριν από την ανάπτυξη του Sharing Economy.
Το εύρος της επιρροής της νέας τάσης, καθώς και η αντιμετώπιση των παράνομων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων από την πολιτεία αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση και προάγγελος της μελέτης «Η Επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον Κλάδο του Τουρισμού και της Φιλοξενίας στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε διεθνές φόρουμ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ). Η μελέτη ανατέθηκε από το ΞΕΕ και εκπονείται από την Toposhophy, την οποία απαρτίζει ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων και ερευνητών.
Αναγκαία συνθήκη χαρακτήρισε τη γρήγορη προσαρμογή του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς εξελίξεις, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο φόρουμ. Η ίδια επισήμανε ότι σημασία έχει «ο εμπλουτισμός του ελληνικού τουρισμού με νέα στοιχεία νομοθετικά, δομικά, ποιοτικά, θεματικά» ενώ σχετικά με τις νέες συνθήκες ανέφερε ότι «δεν στεκόμαστε απέναντι σε αυτές ούτε εναντιωνόμαστε. Ακολουθούμε την τάση, όπου είναι συμφέρουσα για το σύνολο του κλάδου, εφαρμόζουμε το δίκαιο, τηρούμε το νομοθετικό πλαίσιο και παρεμβαίνουμε με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Θέλουμε υποδομές, νέες εφαρμογές, υψηλή ποιότητα».
Την ανάγκη «να εξασφαλίσουμε κοινούς και ενιαίους όρους ανταγωνισμού στην αγορά για όλες τις υπηρεσίες φιλοξενίας» και «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση φαινομένων που δημιουργούν ανισότητες στον υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές του διαδικτύου και των κινητών συσκευών, σηματοδοτούν την ανάδυση νέων τάσεων στην προσφορά και τη ζήτηση τουριστικών προϊόντων».
Ανάμεσα στις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Flipkey, η οποία διαθέτει περισσότερα από 3.000 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, σχεδόν το 45% των ακινήτων αυτών βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη. Η εταιρία ανήκει στην TripAdvisor, προσφέρει αγορά υπηρεσιών ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, που λειτουργεί χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 300.000 ενοικιαζόμενες κατοικίες σε όλο τον κόσμο και.
Η Homeaway διαθέτει περισσότερα από 6.500 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Από στοιχεία του Οκτωβρίου, σχεδόν το 53% των ακινήτων αυτών βρίσκονται στην Κρήτη και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ενώ στην πλειονότητά τους τα ακίνητα είναι κατοικίες και διαμερίσματα πολυτελείας. Η εταιρία παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, με περισσότερες από ένα εκατ. ενεργές καταχωρήσεις σε 190 χώρες.
Η Housetrip διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Κρήτη και τις Κυκλάδες. Η εταιρία προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια και διατηρεί χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 360.000 ενοικιαζόμενες κατοικίες σε όλον τον κόσμο.
Στην Ελλάδα η Airbnb διαθέτει περίπου 11.800 καταχωρήσεις, κυρίως ολόκληροι χώροι και ιδιωτικά δωμάτια, ενώ υπολογίζεται ότι το 2014 έγιναν 300.000 διανυκτερεύσεις. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2008 και σε διάστημα έξι χρόνων έχει εντάξει περισσότερες από 800.000 καταχωρήσεις σε 34.000 πόλεις και 190 χώρες στην προσφορά καταλυμάτων σε όλο τον κόσμο. Οι κρατήσεις της πλατφόρμας κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε ένα εκατ. διανυκτερεύσεις κάθε μήνα.
Σύμφωνα με τη σύμβουλο της Toposhophy κυρία April Rinne τα έσοδα του Sharing Economy σε μια σειρά από κλάδους παγκοσμίως το 2013 ανήλθαν στα 3,5 δισ. δολάρια. Η έκθεση ειδικότερα, εξέτασε μια σειρά από πτυχές της εξάπλωσης του sharing economy σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Κοινή συνισταμένη είναι ότι ως φαινόμενο που κατέλαβε εξαπίνης τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε πολλά μέρη του κόσμου, το sharing economy συνεπάγεται τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις. Για τον λόγο αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας και του τουριστικού τομέα, κρίνεται εξαιρετικά αναγκαίο να συνεκτιμηθούν, στο πλαίσιο ενός διαλόγου με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, οι εξής πτυχές: α) Κατανόηση των ποικίλων προεκτάσεων του φαινομένου, β) διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, γ) διερεύνηση της αλληλεπίδρασης με τον τουρισμό, δ) εισαγωγή καινοτομίας στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, ε) κεφαλαιοποίηση των ισχυρών σημείων του ξενοδοχειακού κλάδου.