Στη Βίλα Σάιντ, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι συναντώνται από τις 15:45 ώρα Ελλάδας το μεσημέρι της Τρίτης (για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες) επίλεκτα στελέχη της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης έκανε την παρακάτω δήλωση προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκρποσώπους των δανειστών: «Κάναμε πρόοδο. στόχος είναι να κλείσουμε. Ελπίζουμε ότι θα γεφυρώσουμε τις διαφορές σε μια σειρά θεμάτων. Το βασικό θέμα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσεται με δημοσιονομική πειθαρχία και επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ που βλέπει η τρόικα είπε: «Αυτό θα κλείσει. θα το συζητήσουμε».

Στις 19.00 το απόγευμα της Τρίτης πηγές υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν από το Παρίσι ότι «η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και εξαντλητικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Προβλέπεται να συνεχιστεί ως αργά το βράδυ και να επεκταθεί στα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης από νωρίς την Τετάρτη το πρωί».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις που συζητούνται ειναι αυτές που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα την Κυριακή μέσω email και αφορούν:

– Βελτίωση των δημοσίων εσόδων χάρη στην ανάπτυξη που προβλέπεται σε 2,9% του ΑΕΠ το 2015.

– Καλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ (ειπραξιμότητα πάνω απο 80%) καθώς η τρόικα έχει ρίξει την εκτίμησή της για το ποσοστό στο 70%

– Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με στόχο έσοδα 400 εκατ. ευρώ

– Δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων απο όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης (νόμος Αθανασίου). Εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ.

Η κρίσιμη διήμερη συνάντηση

Οι απόψεις για τη σημασία της νέας διήμερης συνάντησης στο Παρίσι ποικίλουν ανάμεσα στα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή. Το κοινό όμως σημείο είναι ότι ο πήχης των προσδοκιών φαίνεται να κατεβαίνει σε σύγκριση με τις πρώτες ώρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ραντεβού το πρωί της Δευτέρας.
Οπως επισημαίνουν στο «Βήμα» έμπειρα στελέχη της τριμερούς, στο Παρίσι δεν πρέπει να περιμένουμε μια πλήρη αποστολή της τρόικας αλλά μια συζήτηση με σκοπό να αναζητηθούν συγκλίσεις και να αρθούν παρεξηγήσεις ώστε να επιστρέψει η κανονική αποστολή («troika mission») στην Αθήνα με σκοπό να κλείσει η αξιολόγηση.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν το πρωί της Δευτέρας ότι «πάμε για να κλείσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε το πλαίσιο της επόμενης μέρας», ωστόσο λίγο αργότερα διευκρίνιζαν ότι δεν θέλουν να ανεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών: «είναι ένα θετικό βήμα, δεν σημαίνει ότι έκλεισε η διαπραγμάτευση»…
Θερμές οι Βρυξέλλες
«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία» λέει στο «Βήμα» στέλεχος της Κομισιόν τονίζοντας ότι «οι δύο πλευρές βρήκαν μια μέση λύση για να γίνει μια συζήτηση από κοντά και να αρθούν παρεξηγήσεις».
«Υπάρχει βούληση να τελειώνουμε» συνεχίζει, απηχώντας το καλό κλίμα που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες σε αντίθεση με το παγωμένη ως αρνητική στάση του ΔΝΤ.
Συντάξεις-πλειστηριασμοί
Ο ίδιος παράγοντας των Βρυξελλών σημειώνει ότι δεν ζητείται μείωση των συντάξεων. «Ζητούνται αλλαγές στο σύστημα» διευκρινίζει. Για το θέμα των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας τονίζει ότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είπε ποτέ ότι δεν πρέπει να προστατευθούν αυτοί που έχουν ανάγκη προστασίας. Τονίζει όμως ότι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την ασπίδα που υπάρχει για τους αδύναμους.

Παγωμένο το ΔΝΤ

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιόδοξη οπτική. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το Ταμείο επιμένει ότι η απόσταση με την Αθήνα στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό παραμένει μεγάλη, ενώ εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο Παρίσι.
Επιπροσθέτως το ΔΝΤ δεν φαίνεται να βλέπει άλλο τρόπο να κλείσει η αξιολόγηση πέρα από την επιστροφή μιας πλήρους αποστολής της τρόικας στην Αθήνα. Παρά ταύτα παρών θα είναι στην Πόλη του Φωτός ο εκπρόσωπός του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Ρίσι Γκογιάλ.
Οι συμμετοχές
Απέναντι στην τρόικα θα καθίσουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης. Παρόντες θα είναι επίσης εκπρόσωποι του Μεγάρου Μαξίμου και του ΠαΣοΚ.