Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να έχει την Τρίτη και την Τετάρτη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση αποφασίσθηκε αργά το βράδυ Κυριακής και στόχος της είναι να κλείσει η αξιολόγηση, να συμφωνηθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας, ενώ σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του μνημονίου.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε στελέχη του κόμματος σε ειδική συνάντηση που είχε στη 1.30 το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή των Χρ. Πρωτόπαπα, Γ. Κουτρουμάνη, Π. Ρήγα, Κ. Πιερρακάκη και Γ. Κουτσούκο.

Στις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου, ενώ την διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών θα συνοδεύει και αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος υπάρχει συμβιβασμός στα χρόνια ασφάλισης, να πάνε από 15 στα 20 και σε ορισμένα άλλα σημεία σχετικά με το Ασφαλιστικό και τα Ταμεία. Θετικό το βήμα εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που όπως σημειώνουν δεν σημαίνει ότι έκλεισε η διαπραγμάτευση.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία που αναχωρεί την τρίτη το πρωί και επιστρέφει την Τετάρτη το βράδυ, θα μετέχουν εκτός του κ. Χαρδούβελη και οι κκ Μητσοτάκης και Βρούτσης.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Euroworking group.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση στο Παρίσι

«Η συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Προσφέροντας πρόσθετες περικοπές δαπανών στην τρόικα, η κυβέρνηση ισοπεδώνει κάθε προσδοκία που η ίδια είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Εγκλωβισμένος στο μνημονιακό αδιέξοδο, όμηρος των απαιτήσεων των δανειστών, ο πρωθυπουργός δεν θέλει και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας. Την ίδια στιγμή, όμως, μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, αφού αυτή θα ακυρωθεί στην πράξη από την ψήφο του».

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν και το ΔΝΤ

Τη συνάντηση στο Παρίσι επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 25 και 26 Νοεμβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, στη συνάντηση στο Παρίσι θα συζητηθούν ζητήματα- κλειδιά για να υπάρξει πρόοδος στην αξιολόγηση.

«Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη», τόνισε.

Επιβεβαιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης την παρουσία του στο νέο ραντεβού των Παρισίων με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ θα είναι επικεφαλής της εν λόγω αποστολής.

«Μπορούμε πράγματι να επιβεβαιώσουμε ότι αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ, θα μεταβεί στο Παρίσι και θα λάβει μέρος στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα αύριο Τρίτη και την Τετάρτη στη γαλλική πρωτεύουσα» απάντησε εκπρόσωπος του ΔΝΤ