Η κατάλληλη επιλογή της θέρμανσης για την κατοικία σας είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς εν όψει του χειμώνα. Ειδικά με την κρίση και τη μείωση εισοδημάτων οι έλληνες καταναλωτές ερευνούν προσεκτικά, έτσι ώστε να αποκτήσουν το καλύτερο μέσο θέρμανσης, με το οποίο θα εξασφαλίσουν ενέργεια και θα κάνουν οικονομία. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη θέρμανσης, από τα συμβατικά ως τις πιο εναλλακτικές πηγές, τα οποία μπορούν να καλύψουν όλα τα πορτοφόλια και όλες τις απαιτήσεις, όπως κεντρική θέρμανση, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε αυτόνομη ή να γίνει αλλαγή σε φυσικό αέριο, τζάκια συμβατικά και ενεργειακά, κλιματιστικά, ενδοδαπέδια θέρμανση, κ.ά.

Κεντρική θέρμανση:
Για ένα σύστημα που αποτελείται από ένα κέντρο παραγωγής θερμότητας (τον καυστήρα) και από ένα επί μέρους σύστημα διανομής. Δουλειά του λέβητα είναι να καίει το πετρέλαιο και να ζεσταίνει το νερό (το συνηθέστερο θερμαντικό μέσο).

Τα είδη θερμαντικών σωμάτων:
Τα θερμαντικά σώματα χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι τα θερμαντικά σώματα με φυσική κυκλοφορία του αέρα γύρω από αυτά. Οι τρεις κυριότεροι τύποι τέτοιων σωμάτων είναι τα κοινά θερμαντικά σώματα τύπου ΑΚΑΝ, τα Runtal και τα Panels. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα θερμαντικά σώματα με εξαναγκασμένη κυκλοφορία του αέρα γύρω από αυτά, τα οποία ονομάζονται κονβέκτορες. Αντίθετα με τα θερμαντικά σώματα της προηγούμενης κατηγορίας που είναι απλές μεταλλικές κατασκευές, αυτά διαθέτουν σερπαντίνα μέσα στην οποία ρέει το ζεστό νερό, ανεμιστήρα που εξαναγκάζει τον αέρα να ρέει γύρω από τη σερπαντίνα, θερμοστάτες, γρίλιες για την επιθυμητή κατεύθυνση του αέρα, κ.ά.

Αυτόνομη θέρμανση και αλλαγή σε φυσικό αέριο:
Για να πετύχετε μεγαλύτερη οικονομία, μπορείτε να μετατρέψετε την κεντρική θέρμανση σε αυτόνομη, έτσι ώστε να ρυθμίζετε μόνοι σας το πότε επιθυμείτε να έχετε θέρμανση. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για να αποκτήσετε αυτόνομη θέρμανση είναι αυτή της θερμιδομέτρησης, η οποία απαιτεί την τοποθέτηση σε κάθε σώμα ηλεκτρονικών συσκευών κατανομής θερμαντικών σωμάτων, οι οποίες μετρούν την αποδιδόμενη θερμότητα του κάθε σώματος.
Η μετατροπή του συστήματος θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο θεωρείται εύκολη, μπορεί να γίνει με αλλαγή μόνο του καυστήρα ή με εγκατάσταση νέου λέβητα συμπύκνωσης, με αποτέλεσμα η συνολική εξοικονόμηση να ξεπερνά συνήθως το 50%.

Ενεργειακά τζάκια:
Οι εστίες του είναι φτιαγμένες ώστε να αξιοποιούν το 70%-90% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου, έναντι μόλις 10%-15% ενός συμβατικού. Αυτό σημαίνει ότι μια καλή εστία ενεργειακού τζακιού καταναλώνει 3-5 τόνους καυσόξυλα όλον τον χειμώνα. Οπότε με μέση τιμή 150-160 ευρώ ανά τόνο το τελικό κόστος λειτουργίας πέφτει κάτω από τα 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Ενδοδαπέδια θέρμανση:
Σύμφωνα με ειδικούς, θεωρείται μια καλή μορφή θέρμανσης διότι πετυχαίνει ομοιόμορφη θέρμανση σε όλον τον χώρο και αποδεσμεύει τον χώρο από τα ενοχλητικά κλασικά θερμαντικά σώματα.

Κλιματιστικά:
Η λύση των κλιματιστικών είναι συμφέρουσα διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται συνήθως ως συμπληρωματικές πηγές θερμότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ