Μετά από 24 συνεχή τρίμηνα ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε τοβ΄ τρίμηνοεφέτος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τις εκτιμήσεις της για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς προκύπτει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε το γ΄ τρίμηνο κατά 1,7%.

Δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Σας είχαμε υποσχεθεί ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ της μεγάλης ύφεσης. Αυτό είναι πια πραγματικότητα. Η επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας στην Ανάπτυξη είναι γεγονός!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ανάκαμψη άρχισε ήδη για την Ελληνική οικονομία. Και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι.

Πράγματι, το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, μετά από 6 επώδυνα χρόνια, ή 24 τρίμηνα, ύφεσης. Είναι η ταχύτερη Ανάπτυξη για το τρίμηνο αυτό σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Κι όπως αποκαλύπτεται τώρα, ελαφρά ανοδικό ήταν για την Ελλάδα και το προηγούμενο τρίμηνο της χρονιάς.

Όσοι, λοιπόν, αμφισβητούσαν την Ανάκαμψη, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Σας υπόσχομαι σήμερα ότι η Ανάπτυξη θα συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό, άλλωστε, προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Κι από την Ανάπτυξη που ξεκίνησε, δεν θα μείνει κανένας Έλληνας πίσω.

Σε πείσμα της μιζέριας στην οποία κερδοσκοπούσαν πολλοί, η Ελπίδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει!»

Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί (Γ’ τρίμηνο 2014)


Παράλληλα, η Στατιστική αναθεώρησε επί τα βελτίω τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ τα προηγούμενα οκτώ τρίμηνα (με εξαίρεση το δ΄ τρίμηνο 2013) και συγκεκριμένα για την τρέχουσα χρονιά προκύπτει: το α΄ τρίμηνο καταγράφεται περιορισμός της ύφεσης στο 0,4% και το β΄ τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ 0,4%, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο να προκύπτει αύξηση 0,6%.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι για το σύνολο του έτους θα καταγραφεί ανάπτυξη της τάξης του 0,6% και για το 2015 αύξηση 2,9%. Σημειώνεται ότι, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, πέρυσι το γ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2,6% και στο σύνολο του 2013 είχε καταγραφεί ύφεση της τάξης του 3,9%.


Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά ανακοινώνει και στοιχεία για εποχικά διορθωμένο τριμηνιαίο ΑΕΠ, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών ESA 2010. Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση 0,7% το γ΄ τρίμηνο 2014 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2014.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη όχι το τρίτο τρίμηνο του 2014, αλλάήδη από το δεύτερο τρίμηνοόταν και σε ετήσια βάση ανέκαμψε κατά 0,4%. Σημειώνεται πως η αρχική πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο 2014 έκανε λόγο για ύφεση 0,3%.

Αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε τελικά κατά μόλις 0,4%, όταν η αρχική – μη αναθεωρημένη- πρόβλεψη αναφερόταν σε ύφεση 1,1%.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν πως από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 στο πρώτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%, στο διάστημα μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου επεκτάθηκε κατά 0,3% και μεταξύ δευτέρου τριμήνου και τρίτου τριμήνου το ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 0,7%.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιοποιήσει τα αναλυτικά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τρίτου τριμήνου 2014 και συγκεκριμένα τα δεδομένα για την προσέγγιση παραγωγής, την προσέγγιση δαπάνης, τις τελικές καταναλωτικές δαπάνες νοικοκυριών και γενικής κυβέρνησης, τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου και παγίου κεφαλαίου, αλλά και τα στοιχεία για τη συμβολή των εξαγωγών και των εισαγωγών στο ΑΕΠ στις28 Νοεμβρίου.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ συνέπεσαν με την ανακοίνωση και καλύτερων των προβλεπόμενων στοιχείων για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2014 το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% και το ΑΕΠ της ΕΕ των 28 κατά 0,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,8% και το ΑΕΠ της ΕΕ των 28 αυξήθηκε κατά 1,3%.