Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τους ευνοϊκούς όρους για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο ως 2.500.000 ευρώ που προβλέπει διευκολύνσεις (μείωση επιτοκίων, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) αλλά την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι «όσοι δεν ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία θα χάσουν με τον νόμο τις επιχειρήσεις τους».

Ο στόχος της, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, είναι προφανής. Οσοι επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι την κρίση απέφυγαν να πληρώσουν τα δάνειά τους και έγιναν «κακοπληρωτές» και δεν επιδιώκουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, επιθυμώντας να διατηρήσουν την ίδια προβληματική συναλλακτική συμπεριφορά στην αγορά, θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους.
Τα άρθρα 9 ως και 18 του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή αφορούν αυτήν ακριβώς την κατηγορία των επιχειρήσεων.
Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές μιλώντας προς «Το Βήμα», «η διάταξη αφορά κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σοβαρά περιθώρια βιωσιμότητας, αλλά για την οποιαδήποτε αιτία τα αφεντικά τους δεν επιθυμούν την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεών τους υπό επιτροπεία».
Ο διαχειριστής


Με τα συγκεκριμένα άρθρα καταργούνται όλες οι ενδοεταιρικές διαδικασίες και έχουν τη δυνατότητα οι πιστωτές με το 40% των οφειλών –συμπεριλαμβανομένης και τράπεζας –να προσφύγουν στο πρωτοδικείο και να ορίσουν ειδικό διαχειριστή, ο οποίος σε διάστημα 12 μηνών θα έχει πουλήσει το ενεργητικό της εταιρείας.
Ειδικότερα, πιστωτής ή πιστωτές –στους οποίους περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία τράπεζα –οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 40% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος της εταιρείας, η οποία για δύο συνεχόμενες χρήσεις έχει «κόκκινα» οικονομικά μεγέθη και «συντρέχει λόγος λύσης» της, υποβάλλει αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο, η οποία εκδικάζεται σε διάστημα δύο μηνών από την υποβολή της.
Μεταξύ των πιστωτών περιλαμβάνονται εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης καθώς και δικαιούχοι κοινοπρακτικών δανείων και ομολογιούχοι.
Ειδικός διαχειριστής ορίζεται νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο ή δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις ή δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετέχει δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις. Ειδικός διαχειριστής μπορεί να οριστεί και σύμπραξη προσώπων εφόσον συμμετέχει σε αυτήν νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο ή δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις ή δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετέχει δικηγόρος με οικονομoτεχνικές γνώσεις.
Οπως προβλέπεται, η εργασία του ολοκληρώνεται σε διάστημα 12 μηνών.
Ο διαχειριστής προστατεύεται από τη νομοθεσία, καθώς στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για τις αποφάσεις του «δεν προσωποκρατείται ούτε υπέχει οποιαδήποτε αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη για χρέη της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους και τον χρόνο στον οποίο ανάγονται».
Εφόσον το δικαστήριο κάνει αποδεκτή την αίτηση, αυτοδίκαια αναστέλλονται όλες οι ατομικές διώξεις κατά της επιχείρησης.
Ο ειδικός διαχειριστής εγκαθίσταται με τη βοήθεια της δημόσιας αρχής στη διοίκηση της επιχείρησης, συντάσσει απογραφή των στοιχείων της και εν συνεχεία καταρτίζει με βάση την απογραφή υπόμνημα προσφοράς, στο οποίο, πλην των απογραφέντων στοιχείων της επιχείρησης, περιλαμβάνει και κάθε πληροφορία χρήσιμη για την εικόνα του ενεργητικού της.
Προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία της επιχείρησης και να καλύψει δαπάνες και έξοδα της ειδικής διαχείρισης, περιλαμβανομένων και των δικών του αμοιβών, δύναται να λάβει κατά τη διάρκεια της διαχείρισης χρηματοδοτήσεις. Το συντομότερο δυνατόν από την εγκατάστασή του, ο ειδικός διαχειριστής διενεργεί δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης ή επί μέρους λειτουργικών συνόλων της επιχείρησης (κλάδων) ή περιουσιακών της στοιχείων εφόσον αυτά δεν αποτελούν κλάδους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ