Η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προυποθέσεις (ECCL) την οποία «προέκρινε» το Eurogroup ως διάδοχο σχήμα του μνημονίου είναι η πιο «αυστηρή» εκδοχή προληπτικής στήριξης που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σε αντίθεση με την Προληπτική Γραμμή Χρηματοδότησης υπό όρους (PCCL), η γραμμή ECCL παραχωρείται με επαυξημένους όρους, αλλά και απαιτήσεις για τη λήψη διορθωτικών μέτρων πριν την ένταξη μιας χώρας σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται υπογραφή MoU, δηλαδή Μνημονίου, και επομένως μένει να φανεί αν η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από αυτό τον όρο που υπάρχει στα επίσημα κείμενα.

Εχει διάρκεια 1 έτους με δυνατότητα δύο εξάμηνων παρατάσεων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εποπτεία για την περίοδο διαθεσιμότητας της πιστωτικής γραμμής πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με συμμετοχή («όπου χρειάζεται») του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο, πρόκειται για κατ’εξοχήν ευρωπαϊκό σχήμα, στο οποίο το ΔΝΤ θα έχει αποκλειστικά τεχνική συνδρομή, ενώ δεν υπογράφεται κανενός είδους συμφωνία δανεισμού με την Ουάσιγκτον.

Κανονικά το χρηματοδοτικό σκέλος προέρχεται από τον ESM και τα χρήματα δίνονται εφόσον μια χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και ταυτόχρονα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει.

Για την έγκριση της πιστωτικής γραμμής απαιτείται έγκριση του Συμβουλίου του ESM και ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.