Ως «εξαιρετικά απίθανο» χαρακτήρισε πριν λίγο από τις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο μιας καθαρής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ανώτατο στέλεχος της ευρωζώνης, δείχνοντας προς την κατεύθυνση λήψης μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την ΕΕ.

Ενημερώνοντας εκπρόσωπους του Τύπου για το περιεχόμενο της ατζέντας του προσεχούς Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου το κοινοτικό στέλεχος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να διερευνήσει «άλλες επιλογές», καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την επαφή τις αγορές με ίδια μέσα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε πως την παρούσα περίοδο βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από τον Ιανουάριο 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποια επιλογή και εάν γίνει θα έχει τη μορφή συμβατικής σχέσης (contractual relationship) ανάμεσα στους θεσμούς της ευρωζώνης και τις ελληνικές αρχές.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ , δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό λέγοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια νέα χρηματοοικονομική διευθέτηση.Δεν απέκλεισε δε να χρειαστούν οι εγκρίσεις ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων για την νέα προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας.

«Η απόφαση για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ληφθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε και προσέθεσε πως οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παρουσίας του ΔΝΤ στη νέα σύμβαση είπε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον θέμα».

Πάντως, σύμφωνα με τις αναφορές του κοινοτικού αξιωματούχου «θολό» παραμένει το τοπίο αναφορικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η τρόικα περιμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να αποφασίσει πως θα κινηθεί στη συνέχεια. «Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.