Μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής καλείται να ξεδιαλύνει το επόμενο διάστημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τις αποκαλύψεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για εμβάσματα δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό ύψους 1,45 δισ. ευρώ.
Η υπόθεση έχει «πολύ ψωμί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, καθώς το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εδώ και αρκετό καιρό συνέλεγε στοιχεία για περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έβγαλαν την περίοδο της κρίσης δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, αγνοώντας ότι μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να εντοπιστούν. Οι περισσότερες υποθέσεις είναι «δεμένες» και τώρα θα κληθούν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν με τόσα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Θράσος


Μάλιστα, είναι τέτοιο το θράσος ορισμένων που ενώ στην Εφορία δηλώνουν μόνο τον μισθό τους από το Δημόσιο, δεν δίστασαν να εμφανίσουν στις τραπεζικές τους καταθέσεις εκατομμύρια ευρώ και όταν θεώρησαν ότι λόγω της κρίσης μπορεί η χώρα να επιστρέψει στη δραχμή έσπευσαν να τα βγάλουν στο εξωτερικό για να διασφαλίσουν απόλυτα τον παράνομο και αφορολόγητο πλούτο τους.
Ομως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, δεν πρέπει να μπουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ίδιο «τσουβάλι» και αυτό επειδή είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Τι θα γίνει όμως με εκείνους που δεν θα έχουν καμία δικαιολογία;
Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου έχει πλέον στα χέρια της τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό από το 2010 και μετά.
Νέες δηλώσεις


Οσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά από τις φορολογικές δηλώσεις θα κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις. Στη συνέχεια θα τους επιβληθεί ο φόρος που αναλογεί συν τα προβλεπόμενα πρόστιμα για απόκρυψη εισοδημάτων και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι αυτοί που θα εντοπιστούν θα ζητήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ελεγχοι


Ομως η υπόθεση δεν θα σταματήσει στην υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ανήκουν στον δημόσιο τομέα και θα ελεγχθούν και από τον εισαγγελέα για το ξέπλυμα χρήματος ή για παράνομες δραστηριότητες. Δηλαδή, θα ελεγχθούν για μίζες μέσω των οποίων ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το ΣΔΟΕ στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» 300 εφοριακών, εκ των οποίων 90 διευθυντές ΔΟΥ που βρίσκονται στη λίστα.

Οι περισσότεροι είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αλλά σε περίπου δέκα περιπτώσεις κινήθηκε η διαδικασία παραπομπής τους στα πειθαρχικά συμβούλια και στον εισαγγελέα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο εφοριακών που έστειλαν στο εξωτερικό 1,2 εκατ. ευρώ και 1,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τώρα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων αυτών, διότι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, όλα τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να μην ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ στην καθημερινότητά τους και τα χρήματα που εισπράττουν να τα αποταμιεύουν. Ακόμη και έτσι όμως, δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κατάθεση 1,2 εκατ. ευρώ. Περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που έσπευσαν να φύγουν πρόωρα από την υπηρεσία τους οικειοθελώς ή βγήκαν σε σύνταξη δεν θα διωχθούν πειθαρχικά, αλλά θα περάσουν την πόρτα του εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν 5.260 δημοσίους υπαλλήλους να έχουν βγάλει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης (από το 2010 ως σήμερα) περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος εμβασμάτων ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 275.000 ευρώ, ενώ οι μισοί από τους υπαλλήλους αυτούς είναι εκπαιδευτικοί. Οι υπόλοιποι είναι γιατροί, πολεοδόμοι, εφοριακοί, υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα επιμέρους στοιχεία


Εντυπωσιακά είναι και τα επιμέρους στοιχεία, καθώς 329 υπάλληλοι έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 600.000 ευρώ ο καθένας, ενώ 50 πολεοδόμοι έστειλαν με έμβασμα σε ξένες τράπεζες περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 415 υπάλληλοι που ήδη αποχώρησαν από το Δημόσιο, είτε οικειοθελώς είτε λόγω σύνταξης, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Αυτοί έστειλαν στο εξωτερικό 117 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 283.000 ευρώ. Από αυτούς τους 415 οι 241 είναι γιατροί ηλικίας από 42 ως 67 ετών και συνολικά έβγαλαν στο εξωτερικό 65 εκατ. ευρώ.
Επίσης, 101 από τους 415 είναι πρώην εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό 27,3 εκατ. ευρώ.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Μαύρο χρήμα» από ιδιαίτερα και «δωράκια»

Εκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητών ΑΕΙ (πάνω από 2.300) έβγαλαν λεφτά έξω.
Οι ελεγκτές το αποδίδουν σε «μαύρο χρήμα» από τα ιδιαίτερα αλλά και «δωράκια» για καλύτερους βαθμούς στα λύκεια.
Ομως, όπως λένε οι ελεγκτές, «όποιοι πιάνουν νυστέρι» έχουν βγάλει τα περισσότερα λεφτά.

Στη λίστα της κυρίας Σαββαΐδου βρίσκονται επίσης και δύο δικαστικοί που είχαν βγάλει τα λεφτά στην Κύπρο και έχασαν από το κούρεμα των καταθέσεων αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (περίπου οκτώ άτομα), που θα ελεγχθούν ακόμη και για παιχνίδι στο ΧΑ (inside information).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ