Η κυρία Αικατερίνη Δούκου ερωτά:

«Πρόσφατα η επιχείρηση στην οποία εργαζόμουν για αρκετά χρόνια κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας. Υπολογίστηκε σημαντική αποζημίωση, η οποία μου καταβάλλεται σε δόσεις. Παρακαλώ να μου γνωρίσετε τον τρόπο φορολογίας της αποζημίωσης αυτής και να μου πείτε αν αυτή την αποζημίωση πρέπει να τη δηλώσω στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2015».

Απάντηση:
Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης, καθώς και κάθε άλλη αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης, φορολογούνται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Οι αποζημιώσεις αυτές δεν αποτελούν εισόδημα και δεν δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Οι αποζημιώσεις αυτές φορολογούνται με την ακόλουθη φορολογική κλίμακα:
ΚλιμάκιοΦορολογικός
αποζημίωσης συντελεστής
<=60.000 0%
60.000,01-100.000 10%
100.000,01-150.000 20%
>150.000 30%
Αν η αποζημίωση καταβάλλεται σε δόσεις, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται στο σύνολο της αποζημίωσης, το ποσό όμως του φόρου που θα παρακρατείται θα είναι ανάλογο του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλεται σε κάθε δόση.
Μείωση του φόρου λόγω δωρεάς


Ο κ. Δημήτρης Καραΐσκος ερωτά:
«Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και σκοπεύω να κάνω δωρεά αξιόλογου ποσού για την αποπεράτωση ιερού ναού που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Παρακαλώ να με ενημερώσετε αν θα έχω μείωση του φόρου εισοδήματος και τούτο διότι φοροτεχνικός στον οποίο απευθύνθηκα διατύπωσε επιφυλάξεις. Γνωρίστε μου γενικότερα τι ισχύει για την έκπτωση των δωρεών».

Απάντηση:
Από 1.1.2014 ισχύει νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) με τις διατάξεις του οποίου θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και τα επόμενα χρόνια. Στο άρθρο 19 του Κώδικα αυτού ορίζεται μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεάς, η οποία όμως δεν αφορά όλους τους φορολογουμένους ή όλα τα εισοδήματα, αλλά μόνο το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, διότι η ρύθμιση είναι ενταγμένη στο κεφάλαιο που αφορά μόνο το εισόδημα από μισθωτή εργασία. Η μείωση του φόρου λόγω δωρεάς έχει οριστεί σε ποσοστό 10% επί του ποσού της δωρεάς προς τους φορείς με έδρα την Ελλάδα ή άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή χώρες που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Προϋπόθεση ακόμη για τη μείωση του φόρου είναι το ποσό των δωρεών να υπερβαίνει στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ.
Εκχώρηση μισθωμάτων στο Δημόσιο

Η κυρία Αικατερίνη Μοσκού ερωτά:
«Εχω εκμισθώσει ένα διαμέρισμα εδώ και τρία χρόνια. Ομως εδώ και έξι μήνες ο μισθωτής δεν μου καταβάλλει το συμφωνημένο μίσθωμα. Εχω ενοχλήσει τον ενοικιαστή με εξώδικο, αλλά αυτός αδιαφόρησε. Τελικώς εγκατέλειψε το διαμέρισμα χωρίς να δώσει σημεία ζωής. Σας ερωτώ, θα φορολογηθώ για τα μισθώματα που δεν εισέπραξα και ούτε πρόκειται να εισπράξω;».

Απάντηση:
Με το καθεστώς φορολογίας που ίσχυε ως 31.12.2013 (Ν. 2238/1994) οριζόταν ότι εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η εκχώρηση γινόταν με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβαλλόταν στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκειντο σε φόρο. Με υπουργική απόφαση είχε οριστεί ειδική διαδικασία εκχώρησης των ανείσπρακτων εισοδημάτων. 2. Η διάταξη αυτή δεν θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2014 και μετά. Αντιθέτως στο άρθρο 39 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι εισόδημα από οικοδομές θεωρείται όχι μόνο αυτό που εισπράχθηκε αλλά και εκείνο για το οποίο το πρόσωπο απόκτησε δικαίωμα είσπραξης, με την προϋπόθεση ότι αφορά δεδουλευμένα μισθώματα. Κατά συνέπεια και εισόδημα από οικοδομές θεωρείται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις όχι μόνο αυτό που εισπράχθηκε, αλλά και αυτό που έγινε αντικείμενο άσκησης δικαιώματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ