Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ – Μανουέλ Μπαρόζο αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2012 είχε καλέσει τους επικεφαλής οικονομολόγους των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και τους έθεσε το ερώτημα αν εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα ανήκει στην ευρωζώνη.

«Ολοι, ανεξαιρέτως, μου είπαν «όχι»» δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα Le Soir, για να τονίσει στη συνέχεια: «Διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ και η ευρωζώνη προστατεύτηκε».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι είχε, επίσης, καλέσει τους Ελληνες να θέσουν τέλος στα «πολιτικά παιχνίδια τους» τα οποία, όπως ανέφερε, «διακύβευαν την αξιοπιστία τόσο της χώρας τους όσο και της ευρωζώνης».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ενίοτε έδειξε την αντίθεσή του στα τεκταινόμενα σε κράτη-μέλη της ΕΕ, καλώντας για παράδειγμα τις πλέον εύπορες χώρες να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.

Τέλος, ερωτώμενος ποια ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση που έζησε ως πρόεδρος της Κομισιόν, μνημόνευσε τη σύνοδο της Ομάδας των 20 στις Κάννες όπου, όπως σημείωσε, επιχειρήθηκε να τεθεί η Ιταλία υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ.

Η Μέρκελ συμφωνούσε με αυτή την επιλογή, τόνισε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ αντιτάχθηκαν.

«Στο τέλος μας δικαίωσε περιέργως ο Ομπάμα» ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.