Καταστροφική προοπτική για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη χαρακτηρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε ενδεχόμενη βρετανική ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ο Ντέιβιντ Κάμερον εφόσον εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2015.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει πως πρέπει να αποφευχθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς με τη συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, διαμηνύοντας όμως ταυτόχρονα πως αυτό δεν σημαίνει ότι «μπορεί να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δουβλίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ λέγοντας ότι οι βρετανοί «είναι λογικοί άνθρωποι».

«Δεν πιστεύω ότι θα φύγουν. Πιστεύω ότι οι βρετανοί είναι λογικοί άνθρωποι. Θα ήταν καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη και πρέπει να το αποφύγουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα» δήλωσε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλά για «μία και τελευταία προσπάθεια» επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ πριν στήσει κάλπες για δημοψήφισμα έως το 2017 -εάν επανεκλεγεί στις κάλπες του 2015.

Υπό την πίεση του συντηρητικού πυρήνα των Τόρις και νιώθοντας καυτή την ανάσα του Νάιτζελ Φάρατζ του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip), ο Κάμερον έχει ορίσει τον περιορισμό της μετανάστευσης σε ζήτημα-κλειδί στη συνολική ατζέντα θεμάτων που επιδιώκει να διαπραγματευτεί για την επανακαθορισμό της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Τα σχέδια περιστολής της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων στην ΕΕ τον έχουν φέρει σε μετωπική σύγκρουση με την Κομισιόν, η οποία τονίζει ότι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αλλοιώνονται και δεν καταργούνται.

«Το κοινό αίσθημα στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Βρετανία εντός, και αυτό είναι ειλικρινές ακόμη και από χώρες που εκ πρώτης όψεως δεν θα θεωρούνταν ενστικτωδώς φιλοβρετανικές. Υπάρχουν όμως κόκκινες γραμμές. Μιλούσα με κάποιους συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους- που είναι πολύ ευνοϊκοί στην ιδέα παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ. Αλλά υπάρχουν σημεία που δεν θα αποδεχτούν» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ζοζέ Μπαρόζο στο Λονδίνο πριν τη λήξει της προεδρίας του στην Κομισιόν.