Πολλές επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν στη Σουηδία για τους έλληνες επιχειρηματίες, ενώ η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να ενισχυθεί σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με έμφαση στον κλάδο της πράσινης οικονομίας, στη διαχείριση απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και στον τουρισμό. Παράλληλα πολλοί έλληνες επιχειρηματίες εξάγουν προϊόντα όπως τρόφιμα και φάρμακα στη σκανδιναβική χώρα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον αρκετών Ελλήνων για ίδρυση εταιρείας στη Σουηδία λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και της ανάγκης για επέκταση στο εξωτερικό.
Σε αυτούς τους τομείς μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία με τη Σουηδία κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνο-σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίουκ. Ιωάννης Δ. Σαρακάκης κατά τη διάρκεια του πρώτου επιχειρηματικού forumΕλλάδας – Σουηδίαςπου οργανώθηκε πρόσφατα από το Ελληνο-σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.


Μακρόχρονη συνεργασία

Ηπρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα κυρίαCharlotte Wrangbergαναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του forum στην κοινή ιστορία των δύο χωρών σημειώνοντας ότι «το 1852 η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Σουηδία για το εμπόριο και τη ναυτιλία, μια συμφωνία η οποία συνέχισε να αναπτύσσεται με τα χρόνια, αλλά υπάρχει σίγουρα πολύ μεγάλη δυναμική για περαιτέρω διερεύνηση σε διάφορους τομείς».

Οκ. Ι. Σαρακάκης ανέφερε ότι «δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδας και αυτή της Σουηδίας έχουν ακολουθήσει διαφορετικές κατευθύνσεις λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετικότητα της ιστορίας και της γεωγραφικής τοποθεσίας κάθε χώρας. Υπάρχουν όμως ορισμένες αρχές και πρακτικές που μπορεί να μεταδώσει η μία χώρα στην άλλη. Διοργανώνουμε τοforumαυτό με στόχο να υπογραμμίσουμε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα στους τομείς του τουρισμού και της πράσινης οικονομίας. Υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες δεν έχουμε εκμεταλλευθεί ακόμη κυρίως εξαιτίας της κρίσης. Σε αυτούς τους τομείς μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία με τη Σουηδία κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Το Επιμελητήριό μας θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας διευκολύνοντας τις επαφές των δύο πλευρών. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις και να διερευνήσουμε νέες ιδέες και ευκαιρίες».

Σημειώνεται ότι το Ελληνο-σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον κ. Σαρακάκη, αντιπροσωπεύει δύο έθνη που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό: την Ελλάδα, που είναι το λίκνο του πολιτισμού και με δυναμισμό κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να ξεφύγει από τις σημερινές οικονομικές αντιξοότητες, και τη Σουηδία, που αποτελεί μοντέλο όχι μόνο για την κοινωνική ευημερία αλλά και για την ανταγωνιστική ανάπτυξη.


Αύξηση των εξαγωγών

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Σουηδία σημείωσαν αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια. Το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,5%-6% (148,5 εκατ. ευρώ), ενώ τα κυριότερα προϊόντα που εξήχθησαν προς τη Σουηδία ήταν τυροκομικά, διόπτρες, πλαστικές ύλες, φρούτα, παρασκευασμένα λαχανικά, ενδύματα, φάρμακα, άργιλοι κ.ά. Σχετικά με τις κατηγορίες προϊόντων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στη Σουηδία, σημειώνεται ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για τρόφιμα και ποτά βιολογικής παραγωγής, καθώς ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών στη Σουηδία που προτιμούν βιολογικά, όπως αναφέρουν στοιχεία που συγκέντρωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη. Σημαντικός είναι ο κλάδος της σοκολατοποιίας και λοιπών ζαχαρωδών καθώς τόσο σε μεγάλα όσο και σε μικρά καταστήματα μπορεί πάντοτε να βρει κάποιος ειδικό τμήμα όπου διατίθενται τέτοιου είδους προϊόντα. Επίσης υπάρχουν δυνατότητες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους γαλακτοκομικών προϊόντων και χυμών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο κλάδος των καλλυντικών προϊόντων καθώς οι πωλήσεις κυμαίνονται σε υψηλό επίπεδο.

HeliosPlus