Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή απροσδόκητα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή άλλων στοιχείων ενεργητικού, αυξάνοντας τη ρευστότητα της ιαπωνικής οικονομίας στα 80 τρισ. γεν (726 δισ. δολάρια) ετησίως, από τα 60-70 τρισ. γεν, που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε επίσης να αυξήσει την αγορά κρατικών ομολόγων κατά 30 τρισ. γεν και να επεκτείνει τη μέση διάρκειά τους στα 10 έτη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που δημιούργησε ευφορία στους επενδυτές, το γεν υποχώρησε στο 110,31, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, η ανακοίνωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης τροφοδότησε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 755,56 μονάδες, σε ποσοστό 4,83% , και διαμορφώθηκε στις 16.413,76 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.

Η αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης ήλθε σε μια στιγμή που οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Κυβέρνηση Άμπε θα πρέπει να αναβάλει την περαιτέρω αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων (προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο) μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Σημειώνεται πως το τελευταίο τετράμηνο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας παρουσίασε αστάθεια, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέχισαν να μειώνονται διευρύνοντας τους φόβους για τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον περασμένο Απρίλιο.

Τα στοιχεία αυξάνουν τις ανησυχίες ότι η δειλή ανάκαμψη που παρουσιάζει η ιαπωνική οικονομία έχει πληγεί από την αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων και ενισχύει αυτούς που επιχειρηματολογούν ενάντια σε ακόμη μια αύξηση του φόρου.