Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος και η αύξηση των αμυντικών δαπανών έδωσαν ώθηση στην αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους. Κάποια από τα στοιχεία που ανακοίνωσε, πάντως, την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αποκαλύπτουν μια κάμψη του ρυθμού της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης σαφώς υψηλότερο από το 3% που προέβλεπαν οι αναλυτές, αλλά χαμηλότερο από το εντυπωσιακό 4,6% που κατεγράφη το δεύτερο τρίμηνο.
Δύο παράγοντες έδωσαν ώθηση στην αμερικανική οικονομία το τρίμηνο που πέρασε. Πρώτον η μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου –χάρη στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου, που έχει χαρίσει οιονεί ενεργειακή αυτάρκεια στις ΗΠΑ.
Δεύτερος παράγοντας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών, κυρίως των στρατιωτικών.
Από την άλλη πλευρά, το τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε πτώση στους ρυθμούς αύξησης των εταιρικών επενδύσεων, των δαπανών των ιδιωτών για στέγαση και για καταναλωτικά αγαθά.
«Η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου ήταν σε γενικές γραμμές εποικοδομητική και δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποκαταστήσει ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης», δήλωσε στο Reuters ο Μίλαν Μάλρεϊν, βοηθός επικεφαλής οικονομολόγος της TD Securities στη Νέα Υόρκη.
«Ωστόσο, στην έκθεση ανιχνεύει κανείς στοιχεία που αποκαλύπτουν μια αδύναμη αγορά ακινήτων και μια συστολή των Αμερικανών καταναλωτών μπροστά από τα ταμεία των καταστημάτων», πρόσθεσε ο αμερικανός αναλυτής.
Ο Μάλρεϊν προβλέπει ακόμη μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Κι αυτό κυρίως λόγω της κάμψης του ρυθμού αύξησης των καταναλωτικών δαπανών (αυξήθηκαν κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο είχαν αυξηθεί κατά 2,5%).
Σημειωτέον ότι η ιδιωτική κατανάλωση στις ΗΠΑ συνεισφέρει κατά τα δύο τρίτα στη συνολική οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
Η συγκρατημένη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κράτησε, πάντως, τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ τόσο χαμηλά που επιτρέπουν στην Κεντρική Τράπεζα (Fed) να συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων –πράγμα για το οποίο διαβεβαίωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν.
Το τρίτο τρίμηνο του 2014 ήταν πάντως το τέταρτο από τα τελευταία πέντε τρίμηνα κατά το οποίο η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό από 3,5% και άνω, όπως παρατηρεί σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.
Σε ξεχωριστή έκθεσή του το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε μικρή αύξηση του αριθμού των για πρώτη φορά αιτουμένων επίδομα ανεργίας στη χώρα. Η κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας, πάντως, δεν φαίνεται να εγκυμονεί κινδύνους, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αυτό διαπιστώνει και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Fed), η οποία μόλις την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία. Η πρόεδρος της Fed έχει ξεκαθαρίσει ότι εξαρτά τις κινήσεις της σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την στήριξη της οικονομίας στις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση έδωσαν ώθηση στο δολάριο, που ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και του γεν.
Αντιθέτως η Wall Street άνοιξε πτωτικά, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα νέα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.