Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς η απορρόφηση της Geniki Bank και η ακύρωση των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου που ο όμιλος είχε ήδη εξαγοράσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Μιλώντας από το βήμα της γ.σ. ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τόνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κόντρα στον αρχικό σχεδιασμό για αυτόνομη πορεία της τράπεζας με ειδίκευση στην επενδυτική τραπεζική και στην αναδιάρθρωση δανείων, λόγω άλλων απόψεων που επικράτησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτές, προκρίθηκε η δημιουργία εσωτερικών μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων ανά τράπεζα. Ως εκ τούτου, δεν είχε νόημα η διατήρηση μίας μικρής εμπορικής τράπεζας στην ελληνική αγορά, χωρίς καμία εξειδίκευση.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης την ακύρωση των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου τις οποίες έχει εξαγοράσει η τράπεζα μετά την αύξηση κεφαλαίου της περασμένης άνοιξης.

Ο κ. Σάλλας σημείωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην απεξάρτηση της Τράπεζας Πειραιώς από αυτό το σκέλος της κρατικής βοήθειας πως αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα απεγκλωβισμού από το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η γενική συνέλευση των μετόχων της Geniki Bank ενέκρινε την απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αποφάσεις της γ.σ. της Τρ. Πειραιώς

Έγκριση συγχώνευσης της Τράπεζας με τη θυγατρική της ανώνυμη τραπεζική εταιρεία «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», σύμφωνα με το άρθρο 79 του κ.ν. 2190/1920, όπως σήμερα ισχύει και ειδικότερα:

i. Έγκριση α) του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης Δι Εξαγοράς της «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,

β) της Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 69 του Κ.Ν 2190/1920 και

γ) των μέχρι σήμερα διενεργηθεισών πράξεων ή/και δηλώσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των εκπροσώπων ή πληρεξουσίων αυτής για τους σκοπούς της ως άνω συγχώνευσης

ii. Παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης της συγχώνευσης

2. Ακύρωση των τίτλων των προνομιούχων μετοχών Ν. 3723/2008 του Ελληνικού Δημοσίου λόγω πλήρους αποπληρωμής τους. Αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και τροποποίηση των άρθρων 5 και 27 του καταστατικού.​