Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες (το διάστημα 2-6 Νοεμβρίου) πραγματοποιεί την προσεχή εβδομάδα ο Γιάννης Μανιάτης, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ενεργειακές εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη γενικότερα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα και εν μέσω των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον αμερικανό υπουργό Ενέργειας Έρνεστ Μονίζ και με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, Κάθριν Νόβελι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος ο κ. Μανιάτης μιλώντας με δημοσιογράφους, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνάντηση που αναμένεται να έχει με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος αρνήθηκε επίμονα να απαντήσει όταν ερωτήθη για τα ονόματα των εταιρειών, λέγοντας πάντως ότι σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υδρογονανθράκων.

Ορισμένες εξ’ αυτών έχουν άλλωστε ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων για τα 20 οικόπεδα που έχουν «κοπεί» σε Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης. Για τον λόγο αυτό, τον κ. Μανιάτη θα συνοδεύει η κυρία Σοφία Σταματάκη, επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), που είναι ο άνθρωπος – κλειδί πίσω από την οργάνωση τόσο των σεισμικών ερευνών όσο και των παραχωρήσεων.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι στις συναντήσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσει έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, τόσο ως χώρα σταθερή όσο και λόγω των ενεργειακών προοπτικών της. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός ΠΕΚΑ θα δώσει και διάλεξη στο Κέντρων Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (Center for Strategic and International Studies – CSIS) με θέμα τις ενεργειακές τάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το εν λόγω διακεκριμένο think tank σχεδιάζει να ξεκινήσει
το 2015 ειδικό πρόγραμμα για τη μελέτη των εξελίξεων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Παράλληλα, ανάλογη διάλεξη θα δώσει ο κ. Μανιάτης και στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στην οποία επίσης θα μεταβεί και θα έχει συναντήσεις και με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας. Στο πρόγραμμα του υπουργού ΠΕΚΑ έχει συμπεριληφθεί και συνάντηση με τον Γιώργο Σακελλάρη, ο οποίος θεωρείται, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο μεγαλύτερος επενδυτής σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης και ενεργειακής αποδοτικότητας.