Την διαβεβαίωση πως καμία περαιτέρω κεφαλαιακή ενέργεια δεν απαιτείται από την Εθνική Τράπεζα παρέσχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε επιστολή που απηύθυνε προς το προσωπικό του πιστωτικού ιδρύματος.

Ο κ. Τουρκολιάς επισημαίνει στο κείμενο της επιστολής πως η Εθνική πέρασε με άνεση τη δοκιμασία των ευρωπαϊκών stress tests και πως συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης 2014-2018 που έχει καταρτίσει και που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Εθνική μας, η διαχρονικά κύρια τράπεζα του ελληνικού λαού, κάλυψε τις αδυναμίες και τα προβλήματα και, από αρνητική καθαρή θέση, πέρασε, και μάλιστα με καλή σειρά, μεταξύ των εύρωστων ευρωπαϊκών τραπεζών. κατά συνέπεια καμία περαιτέρω κεφαλαιακή ενέργεια δεν απαιτείται», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τουρκολιάς.

Ξεκαθάρισε πάντως πως πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ήδη υλοποιείται, ώστε η τράπεζα να επικεντρωθεί στον πρωταρχικό της ρόλο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη της πελατειακής της βάσης.

«Με ένα πελατολόγιο με πάνω από 6 εκατ., μακράν το μεγαλύτερο, έχουμε πρόσθετη υποχρέωση να επαναβεβαιώσουμε το ρόλο μας ως κύριου αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας και εκφραστή των ελληνικών νοικοκυριών. Το πρόγραμμά μας για διοχέτευση ρευστότητας 3 δισ. ευρώ εξελίσσεται ικανοποιητικά και με χαρά διαπιστώνουμε ότι καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις βασίζονται και στη δικά μας στήριξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης. Αυτό δηλαδή που έχει ανάγκη η χώρα. Και συνεχίζουμε», καταλήγει η επιστολή του επικεφαλής της Εθνικής.