«Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης αμέσως μετά τη συνάντηση με το γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις εντατικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται (στο προσκήνιο και το παασκήνιο) για τη μορφή της ευρωπαϊκής εποπτείας από την Πρωτοχρονιά του 2015

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση» τόνισε ο Υπουργός μιλώντας στη Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση.

«Η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου. Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως» σημείωσε ο Υπουργός απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου. Ωστόσο το περιοχόμενο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου (περιλαμβλάνει Εργασιακά, Ασφαλιστικό, και Δημόσιο) τοποθετείται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου αν «η Γερμανία θα βοηθήσει στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα» ο κ. Χαρδούβελης απάντησε:«Φυσικά. Η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

Το «δίχτυ» θα καλμάρει τις αγορές

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κορυφαία πηγή του ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Χαρδούβελη στη διάρκειά τηςσυζητήθηκε η επόμενη μέρα, αλλά«δεν έγινε καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο»

Παρα ταύτα το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει νέα σχέση μετά την 1ηΙανουαρίου, αλλά δεν έχει αποφασισθεί η τελική μορφή»

«Συζητάμε τη νέα σχέση. Θα βρούμε κοινά αποδεκτή λύση» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει λίγο αργότερα:«Αν οι αγορές δουν ότι υπάρχει «δίχτυ ασφαλείας» τότε θα βελτιωθεί η εικόνα, θα πέσουν ταspreads, θα πέσουν τα επιτόκια».

Μιλώντας για το περιεχόμενο της αξιολόγησης από την τριμερή ο ίδιος παράγοντας είπε ότι η

«τρόικα δεν έχει βάλει ζήτημα μείωσης συντάξεων» και τόνισε ότι«το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο»« απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην πίεση που δέχεται η Αθήνα για νέα μέτρα μείωσης των συντάξεων.