Ευρύτατες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης επιμένει ότι οι αλλαγές θα είναι ηπιότερες.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία υποχωρώντας στις αλλαγές που ζητούνται στον ασφαλιστικό νόμο έναντι ηπιότερων αλλαγών στο Ασφαλιστικό και διατηρώντας, τουλάχιστον για ένα έτος, το σημερινό –τροποποιημένο –καθεστώς έγκρισης των ομαδικών απολύσεων.
Ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι δεινή με αποτέλεσμα οι δανειστές να ζητούν ευρύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης. Τα αποθεματικά των Ταμείων έχουν μειωθεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ ενώ στο εννεάμηνο τα μεγαλύτερα Ταμεία έχουν εξαντλήσει το σύνολο της επιχορήγησης του κρατικού προϋπολογισμού.
Αναλογιστικές μελέτες


Πάντως και οι δύο πλευρές αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες που θα δημοσιοποιηθούν εντός του Νοεμβρίου, ώστε στη μεταξύ τους συνάντηση να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό που θα γίνουν εντός του 2014.
Προσφάτως ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης μιλώντας στην Βουλή σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα ηλικιακά όρια όσων συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις, παρότι αυτό θεωρείται πολυτέλεια για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας». Υπογράμμισε όμως ότι θα γίνουν περαιτέρω ενοποιήσεις Ταμείων χωρίς να θιγούν οι παροχές ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 ο νόμος 3863/2010 που εισάγει τη βασική και την αναλογική σύνταξη.
Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των ταμείων –η κυβερνητική πρόταση μιλά για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης -, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές), οι μειώσεις των εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων) αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης ενόψει της νέας μεταρρύθμισης. Αρχικά θα υλοποιηθεί η διοικητική ενοποίηση των Ταμείων ενώ έως το 2017 θα ολοκληρωθεί η είσπραξη των εισφορών από τις εφορίες.
Οι γκρίζες ζώνες


Από το 2015 τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Η εφαρμογή του νόμου 3863/2010 από το ερχόμενο έτος 2015, ως προς τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, θα φέρει πολλές ανατροπές οι οποίες θα σημάνουν περαιτέρω μειώσεις στα ποσά των συντάξεων που θα δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα.
Πέραν των μειώσεων αλλαγές –επί τα χείρω –θα επέλθουν και από την εξειδίκευση διαφόρων θεμάτων που έχουν ανακύψει. Ορισμένα από τα ζητήματα στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο αφορούν τα εξής: η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα δίδεται μόνο μία φορά σε περίπτωση δικαιούχων δύο συντάξεων ενώ παύει να ισχύει πλέον το ειδικό επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων ΕΚΑΣ καθώς δεν θα μπορεί να δίδονται ταυτοχρόνως σε έναν συνταξιούχο δύο –προνοιακές –παροχές.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κόβονται οι συνδικαλιστικές άδειες

Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, από κοινού με το θέμα της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας.
Η πίεση είναι ασφυκτική για να υπάρξει συμφωνία εντός του Νοεμβρίου και οι διαφορές όμως μεγάλες.
Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (λοκ άουτ) θεωρούνται «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» για τους δανειστές ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί «να περιορίσει» τις αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες, στα όρια προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η επαναφορά του λοκ άουτ και η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η τρόικα επιμένει ότι η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις θα πρέπει να λαμβάνεται από το 50% + 1 των μελών του συνδικάτου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ