Χρειάζεται όντως να δώσει εξηγήσεις στους μετόχους ένας μάνατζερ αν δεχθεί να πουλήσει για μόλις 1,7 δισ. ευρώ μια εταιρεία για την οποία προ οκταετίας είχε δαπανήσει 3 δισ. ευρώ για να την εξαγοράσει. Θα πρέπει να παραδεχθεί ότι η όλη κίνηση συνιστά μια αποτυχία. Κι ας μεσολάβησε αυτά τα οκτώ χρόνια η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που «χτύπησε» ολόκληρο τον πλανήτη μεταπολεμικά. Από την άλλη πλευρά, αν συνεχίσει ο μάνατζερ να κρατά στον όμιλο την εν λόγω θυγατρική που δεν «περπατά» οκτώ χρόνια τώρα, θα πρέπει να την κάνει σύντομα να «περπατήσει». Διότι διαφορετικά πάλι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους μετόχους που ευλόγως θα του ζητούν εξηγήσεις γιατί δεν ξεφορτώθηκε το «βαρίδι» όταν είχε την ευκαιρία.
Στην άβολη αυτή κατάσταση –με τα όχι ασυνήθιστα, πάντως, διλήμματα –βρίσκεται τις ημέρες αυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Adidas Χέρμπερτ Χάινερ. Το «βαρίδι» εν προκειμένω, που δημιουργεί πονοκεφάλους στον γερμανό μάνατζερ, είναι η θυγατρική εταιρεία αθλητικών ειδών Reebok. Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Wall Street Journal», μια κοινοπραξία από το Χονγκ Κονγκ και το Αμπου Ντάμπι πρόκειται σύντομα να προσφέρει 1,7 δισ. ευρώ στην Adidas για να εξαγοράσει τη Reebok.
Οι επενδυτές


Συγκεκριμένα πρόκειται για μια κοινοπραξία της Jynwel Capital, της επενδυτικής εταιρείας που ανήκει στην οικογένεια Λόου από τη Μαλαισία, με επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ και με funds που διαχειρίζεται η κυβέρνηση του Αμπου Ντάμπι. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, η κοινοπραξία αυτή θα προβάλει το επιχείρημα ότι η Reebok θα έχει ένα πιο λαμπρό μέλλον αν διοικηθεί ως ανεξάρτητη εταιρεία.
Το 2006 ο Χέρμπερτ Χάινερ αποφάσισε να προσθέσει και τη Reebok στον όμιλο Adidas προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις του στην Ασία. Αλλά μετά την εξαγορά η διάσημη επωνυμία έχασε ένα συμβόλαιο συνεργασίας με την Εθνική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια έπεσε θύμα ενός λοκάουτ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Χόκεϊ. Ετσι, «η παλαιά βρετανική επωνυμία αντί να δώσει ώθηση στις πωλήσεις της γερμανικής μητρικής της τής έγινε βάρος» όπως χαρακτηριστικά γράφει η «WSJ».
«Καθαρή αποτυχία»


«Πολλοί αμερικανοί και βρετανοί επενδυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη δυνατότητα που έχει η Reebok να ανακάμψει και αντιμετωπίζουν τη θυγατρική ως καθαρή αποτυχία. Αλλά αν η Adidas πωλούσε σήμερα την επωνυμία όλοι θα θεωρούσαν ότι η αγορά της Reebok ήταν ένα λάθος» δήλωσε στην ευρωπαϊκή έκδοση της WSJ ο Σεντρίκ Ρόσι, αναλυτής της Bryan Garnier στις Βρυξέλλες.
Η αγορά πάντως –δηλαδή οι επενδυτές –μάλλον εγκρίνουν την πώληση της Reebok, αν κρίνει κανείς ότι η μετοχή της Adidas εκτινάχθηκε κατά 8,1% τη Δευτέρα το πρωί στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης για να κλείσει τελικά με άνοδο 3,7%. Οσο για τα «λάθη» της Adidas, η Reebok φαίνεται πως δεν είναι το μοναδικό. Σύμφωνα με την «WSJ», φήμες φέρουν ακτιβιστές μετόχους να σχεδιάζουν πιέσεις προς την Adidas να ξεφορτωθεί και τις τρεις επωνυμίες της που δεν τα πηγαίνουν καλά, τη Reebok, τη Rockport και την TaylorMade Golf. «Η Adidas αναμένεται να διαθέσει προς πώληση τη Rockport αργότερα τη χρονιά αυτή» γράφει η εφημερίδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ