Η Δημιουργική Οικονομία και η συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και τρόποι με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς συνάντησης με θέμα «Η Δημιουργική Οικονομία –Μία διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη», που διοργάνωσε η εταιρεία συμβούλων φιλανθρωπίας elpis, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στόχος της ήταν η ανάδειξη της αξίας και του ρόλου των δημιουργικών επαγγελμάτων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Στη διεθνή συνάντηση (www.creativeconomyingreece.com) συμμετείχαν με εισηγήσεις, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις, αλλά και διάλογο με το κοινό, διακεκριμένοι επαγγελματίες του χώρου, μεταξύ των οποίων ο λόρδος Κρις Σμιθ, πρόεδρος του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου και επισκέπτης καθηγητής του University of the Arts London, ο οικονομολόγος, συνεργάτης της IDB με έδρα την Ουάσινγκτον και συγγραφέας του βιβλίου «The Orange Economy –An Infinite Opportunity» Φελίπε Μπουϊτράγο, ο δικηγόρος κι εμπειρογνώμονας της UNESCO Αντριου Σίνιορ, ο καθηγητής ειδικός στο ντιζάιν και στην καινοτομία στην εκπαίδευση Στιούαρτ ΜακΝτόναλντ, και ο καθηγητής, ειδικός στη νομική διευθέτηση και διεθνή διαμεσολάβηση πολιτιστικών διαφορών Νόρμαν Πάλμερ.
Η Συνάντηση μετέφερε στην Ελλάδα παραδείγματα και καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία, ενώ έφερε στο προσκήνιο ζητήματα που άπτονται της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Ορισμένες από τις σημαντικότερες προτάσεις που διατυπώθηκαν, αφορούσαν στην ανάγκη χαρτογράφησης των δημιουργικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, την αναγκαιότητα συνεργειών μεταξύ κράτους, ιδιωτικού τομέα και επαγγελματιών του χώρου για τη στήριξη της καινοτομίας και τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών θεσμών. Κοινός τόπος όλων των εισηγήσεων ήταν ο ρόλος και η σημασία της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των δημιουργικών επαγγελμάτων και η αναγκαιότητα αποφασιστικής δράσης σε επίπεδο θεσμών και πολιτιστικής πολιτικής, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Κρίθηκε επίσης απαραίτητο, η δημιουργικότητα, ως κρίσιμος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη, να υποστηριχθεί και να ενδυναμωθεί και από το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σίνιορ τόνισε ότι η Δημιουργική Οικονομία είναι ήδη παρούσα όπου υπάρχει δημιουργικότητα, εστιάζοντας στους νέους και τη νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα για μια πιο δημιουργική Ευρώπη. Ο λόρδος Σμιθ υποστήριξε ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο εκπαιδευτικό σύστημα, να σιγουρευτούμε ότι λειτουργεί σωστά και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των νεοφυών επιχειρήσεων σε κεφάλαια εκκίνησης (seed funding). Από την πλευρά του ο κ. ΜακΝτόναλντ υπογράμμισε ότι η Δημιουργική Εκπαίδευση είναι αυτή που βάζει τις βάσεις της Δημιουργικής Οικονομίας και είναι το κλειδί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η δημιουργικότητα θα πρέπει να ενθαρρύνεται δια βίου.
«Η Δημιουργική Οικονομία για να αναπτυχθεί χρειάζεται συγκεκριμένο περιβάλλον και δεδομένα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η elpis, μέσω αυτής της διοργάνωσης, την υποστηρίζει», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της elpis κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης. «Με τη σημερινή Συνάντηση συμμετέχουμε σε μία συζήτηση για την σημαντικότητα της Δημιουργικής Οικονομίας, μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Στόχος μας είναι να την υποστηρίξουμε μέσα από δράσεις που ενθαρρύνουν την ανταλλαγή γνώσης, ιδεών και πληροφοριών και να αξιοποιήσουμε την ανάπτυξη της για την κοινωνική και οικονομική μας ανάπτυξη», τόνισε η σύμβουλος Πολιτιστικών Προγραμμάτων, ιστορικός Τέχνης κυρία Ελενα Μαυρομιχάλη.
Η συνάντηση αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming και την παρακολούθησαν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, το Περού, την Αφρική, την Κολομβία και τη Σουηδία.