Με κάθε επισημότητα, παρουσία εκπροσώπων 21 κρατών, ασιατικών στην πλειονότητα, και του κινέζου υπουργού Οικονομικών Λου Τζιγουέι, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ της Κίνας εγκαινίασε το πρωί της Παρασκευής στο Πεκίνο την έναρξη εργασιών της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (ΑΙΙΒ).

Με κεφάλαιο βάσης 50 δις δολαρίων η, κινεζική στην ουσία, νέα ασιατική τράπεζα χαρακτηρίστηκε πρόκληση στη Διεθνή Τράπεζα και στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (με κεφαλαίο 165 δις δολαρίων), δυο «διεθνή» τραπεζικά ιδρύματα τα οποία ελέγχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ως ένα βαθμό, από την Ιαπωνία.

Μιλώντας στις αντιπροσωπείες, ο κινέζος πρόεδρος καθησύχασε τις διεθνείς αγορές και έστειλε ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι η νέα τράπεζα θα εφαρμόσει τις καλύτερες πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής. «Για την ΑΙΙΒ», είπε «η λειτουργία της πρέπει να ακολουθεί τους πολυμερείς κανόνες διαδικασίας» και πρόσθεσε ότι η νέα τράπεζα «θα πρέπει να διαδεχθεί από τις εμπειρίες και την πρακτική αυτών των τραπεζών».

Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, έδειξε και επίσημα τη δυσφορία της για την ίδρυση της ΑΙΙΒ, καθώς αντιλαμβάνεται ότι θα είναι σκληρός ανταγωνιστής της, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κερι άσκησε πίεση σε ασιατικές και σε αφρικάνικες χώρες να μη επενδύσουν στο κεφαλαίο βάσης της. Η Αυστραλία και η Ινδονησία συμμορφώθηκαν. Στη Σεούλ, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η Νότια Κορέα «δεν αναγνωρίζει μια ανταγωνιστική τράπεζα η οποία στηρίζεται από την Κίνα».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέν Ψάκι, απαντώντας σε ερωτήσεις, αναγνώρισε ότι ο κ. Κερι «ασχολήθηκε με το ζήτημα», τόνισε ότι η Ουάσινγκτον «έχει ανησυχίες για τη διφορούμενη φύση της νέας τράπεζας τις οποίες έχει εκφράσει και δημόσια»»και πρόσθεσε ότι ο υπουργός «κατέστησε σαφές στους Κινέζους και στους άλλους που μετέχουν στην ΑΙΙΒ ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ιδέα μιας τράπεζας υποδομών για την Ασία, αλλά απαιτούν να συμμορφώνεται αυτή με τους διεθνείς κανόνες διαφάνειας και διακυβέρνησης».

Η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη πάρει αποφάσεις. Μετέχει άλλωστε στην Ασιατική Τράπεζα με 26 δις δολάρια και δεν ήταν παρούσα στην τελετή για την ΑΙΙΒ. Η κυβέρνηση όμως δέχεται πίεση από την ιαπωνική αγορά και από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να λάβει μέρος στη νέα ασιατική τράπεζα.

Η λειτουργία της ΑΙΙΒ προσδιορίζεται να αρχίσει τον ερχόμενο Μάρτιο και την διοίκηση της θα αναλάβει ο κινέζος μεγαλοτραπεζίτης Τζιν Λοκούν.